O funcționară a Administrației Județene a Finanțelor Publice Sibiu a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, după a cerut în mai multe rânduri bani pentru activități care apăreau în fișa postului. Ea a fost denunțată chiar de către conducerea instituției, după ce un alt funcționar de aici, care a apelat la persoana condamnată pentru o rudă, medic la Polisano, a aflat că aceasta cere bani pentru înregistrarea unui PFA, arată turnulsfatului.ro.
Un medic endocrinolog care dorea să se angajeze la spitalul Polisano, a apelat la mătușa sa, funcționar la ANAF, pentru a se înregistra ca persoană fizică autorizată, pentru a-și exercita profesia. Funcționarul a apelat, la rândul său, la persoana din cadrul Biroului Registru Contribuabili, Declarații Fiscale Persoane Fizice, cea care se ocupa de aceste aspecte.
Medicul a aflat, în urma întâlnirii cu funcționarul, că trebuie să achite 250 de lei pentru a i se întocmi actele. A plătit 100 de lei, pentru că atât avea în portofel, urmând ca la o dată ulterioară să aducă restul de 150. Mătușa medicului s-a arătat contrariată de situație, pentru că nu știa de existența unei taxe, așa cum a fost informată de cadrul medical, și a făcut câteva cercetări în instituție. A ajuns, astfel, până la conducerea instituției, pentru a afla pentru ce se cer bani în plus, iar de aici s-a decis să se facă o sesizare oficială către procurori, deoarece taxa respectivă nu exista, în realitate. Ulterior, procurorii au aflat de alte patru cazuri de mită în cazul acestui funcționar.
„Constatându-se de către acești funcționari publici cu funcții de conducere că nu există o astfel de obligație de achitare a unei taxe și că pretențiile pecuniare ale numitei aveau un caracter ilicit, fiind în realitate o pretindere insidioasă a mitei, context în care a fost apoi formulată sesizarea cu nr. SBG-DEX 9915 din data de 23.05.2022, prin care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Sibiu – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a denunțat săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, prev. și ped. de art. 290 alin.1 C.pen., cu referire la art.6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și respectiv luare de mită, prev. și ped. de art.289 alin.1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată”, se precizează în Hotarâre nr. 97/2023 din 27.07.2023 pronunțată de Tribunalul Sibiu.
În sentință se prevede că se interzice inculpatei, pe o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii ca pedepse complementare, interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție , de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Totodată funcționara este obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Sentința nu este definitivă.
Autor
-
Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News