Caz de meningită meningococică într-o școală din Ilfov: Poate ucide un om în 48 de ore

Sursa foto: Pixabay

Un caz confirmat de meningită meningococică a fost raportat într-o școală din Ilfov, avertizează președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu. Boala poate fi fatală în 48 de ore. Vaccinul, decontat doar pentru anumite categorii, are un cost accesibil pentru ceilalți.

„În una din școlile din comuna unde sunt medic de familie este un caz confirmat de meningită meningococică, o boala produsă de o bacterie numită Neisseria Meningitidis (meningococ). Această boală poate ucide un om în 48 de ore. Persoane la risc: copiii mici sub 4 ani, adolescenții, vârstnici, precum și cei care lucrează în profesii riscante (medici) sau unele persoane imunocompromise.”, a precizat Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București și Ilfov pe Facebook.

Chiar dacă vaccinul este decontat pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi „cei aflați la risc și vârstnici peste 65 de ani”, restul persoanelor îl pot cumpăra.

„Nu sunt ieftine, dar te protejează de moarte (în chinuri și în foarte scurt timp). Pentru persoanele aflate în contact cu cazul confirmat se face profilaxie cu anumite antibiotice pe o scurtă perioadă de timp. Antibioticul se administrează numai cu o rețetă eliberată de un medic. Azi am dat o singură rețetă, deși am anunțat părinții…Din clasa respectivă niciun copil nu era vaccinat cu vaccinurile disponibile…Daca nu ne vom trezi din această inconștiență care ne decimează copiii, vom avea generații întregi scurtate de la vârste fragede.”, a adăugat medicul de familie.

Vaccinul costă cât „6 pachete de țigări sau o sesiune de unghii semipermanente cu brizbrizuri”, a mai spus medicul.

Meningita este o infecție a membranelor ce protejează creierul și măduva spinării. Dacă nu este tratată rapid, boala poate evolua imprevizibil, iar în forme severe poate duce la septicemie sau chiar la deces. Meningita meningococică este transmisă de o bacterie.

„Meningitele bacteriene, în general, au o evoluție clinică mai gravă decât cele virale.”, a explicat anterior vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, pentru „Adevărul”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: