Skip to content
Societate

Caz uluitor în China: un profesor român a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru 80 de dolari

Observator

Situație uluitoare: Marius Balo, un profesor român care a predat la Universitatea din Beijing, a fost condamnat la opt ani de pușcărie pentru 80 de dolari.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010. A lucrat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing și ca profesor la universitatea Renmin University, potrivit Libertatea.ro

În martie 2014, acesta a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Marius Balo, prin reprezentanții săi legali, spune că a primit 80 de dolari de la un cetățean chinez, dar nu știa că acesta era infractor.

După ce a petrecut doi ani în arest preventiv, în condiţii foarte grele, Marius Balo a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitată la scurt timp după condamnare.

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta legat fedeleş de mâini şi de picioare”

Românul spune, într-un memoriu, că trăieşte un calvar în închisorile comuniste din China. Balo a explicat că, timp de doi ani, perioadă în care a fost ţinut în arest înainte de a fi condamnat, drepturile i-au fost încălcate continuu.

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *