Skip to content
Politică

Cazanciuc: Decizia CCR privind amenzile în stare de urgenţă, previzibilă. Trebuie adoptată o lege de amnistie fiscală

" "

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a calificat, miercuri, drept „previzibilă” soluţia Curţii Constituţionale în privinţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă, adăugând că în perioada următoare va trebui adoptată o lege de amnistie fiscală pentru toţi cei care au primit astfel de amenzi.

„Soluţia CCR în materia amenzilor era previzibilă. PSD a atras atenţia încă de la momentul declarării stării de urgenţă şi de la apariţia primelor ordonanţe militare că drepturile fundamentale, exerciţiul lor, nu poate fi limitat decât prin lege. Spune foarte clar articolul 53 din Constituţie – exerciţiul unor drepturi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune”, a declarat Cazanciuc, pentru Agerpres.

" "

El a menţionat că atunci când s-a dezbătut în comisia parlamentară de specialitate încuviinţarea stării de urgenţă s-a subliniat necesitatea respectării drepturilor fundamentale.

„A fost o întreagă dezbatere în Comisia juridică la vremea la care primul decret prezidenţial a fost emis privind instituirea stării de urgenţă. (…) Acolo s-a pus foarte răspicat această chestiune a necesităţii respectării drepturilor fundamentale şi s-a atras atenţia asupra faptului că preşedintele României poate institui starea de urgenţă încuviinţată de Parlament, dar nu poate adăuga la această decizie de instituire a stării de urgenţă care creează cadrul în care ulterior diverse instituţii trebuie să acţioneze, că e vorba de măsuri concrete luate de Ministerul de Interne, de Ministerul Apărării, că e vorba de cadrul în care Parlamentul poate să emită o lege sau cadrul în care Guvernul poate să emită anumite ordonanţe de urgenţă pentru a înlătura pericolul pandemiei, dacă vorbim de acest caz concret”, a explicat Robert Cazanciuc.

Potrivit acestuia, din păcate, foarte mulţi oameni au primit amenzi care sunt „de ordinul zecilor de milioane de euro” şi că probabil „sunt mai mulţi români amendaţi, decât testaţi”.

„Aici nu văd altă soluţie decât o lege de amnistie fiscală pentru toate aceste amenzi care au fost aplicate până la momentul deciziei CCR. Deci în perioada următoare va trebui adoptată o lege de amnistie fiscală. (…) Calea uzuală de contestare a unei amenzi este instanţa de judecată, dar când temeiul este declarat neconstituţional soluţia este mai degrabă la nivel de lege, pentru că altfel o să punem pe drumuri în continuare sute de mii de oameni, o să blocăm instanţele cu un lucru care este evident pentru toată lumea că trebuie clarificat, tranşat prin lege”, a susţinut senatorul PSD.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *