La un an de existență, Legea Anastasia a redus cu 20% numărul de morţi, în accidente rutiere comise de persoane băute sau drogate.
Robert Cazanciuc, iniţiatorul proiectului, a declarat, pentru PS News, că legea şi-a atins scopul şi putem vorbi despre mai multe vieţi salvate în ultimul an de zile. Întrebat ce mesaj le transmite parlamentarilor care au votat împotriva legii Anastasia, senatorul Cazanciuc a răspuns că „opoziția a fost mai degrabă de ordin politic”. Partidul AUR și câțiva deputați USR s-au opus acestei legi.
„Eu cred că la vremea respectivă opoziția a fost mai degrabă de ordin politic, dincolo de temerea unora care, din păcate mai au obiceiul, probabil, să se mai urce băuți la volan. A fost un vot politic. După ce unii au respins legea, le-am zis tuturor că o să fac un panou la Camera Deputaților și o să-i pun pe toți cei care au murit după ce legea a fost respinsă (până am redepus inițiativa) să vedem cine se opune și nu s-a mai opus nimeni. Așa s-au întâmplat lucrurile și inițiativa a fost semnat a 2-a oară de vreo 50 și ceva de parlamentari”.
La un an de zile de la intrarea în vigoare a legii Anastasia, avem o scădere cu 20% a numărului de morţi în accidente rutiere comise de persoane băute sau drogate. Susținerea a fost masivă: mass media, societatea civilă, oamenii de pe stradă, au participat la campanii împotriva băuturii sau drogurilor la volan.
„Este un procent uriaș. Dar și efortul de comunicare pe această lege a fost uriaș. Eu am făcut campanii, CNA-ul la fel: au fost 22 de televiziuni, radio, care au difuzat aproape de 4000 de ori, clipuri de genul ăsta. În toată țara, au fost afișe în marile magazine, micile magazine, în benzinării. Adică a fost o dorință foarte mare a multor oameni, de a participa, pur și simplu. Eu am fost căutat de oameni pe care nu îi cunoșteam, care au spus: vrem să facem ceva pentru campania asta. ce putem să facem? Era clar că legea a venit pe o nevoie reală și fiecare a simțit cumva datoria să se facă ceva, să se întâmple ceva”.
Robert Cazanciuc amintește că au fost și rezerve în ceea ce privește definiția Legii Anastasia.
„Au fost două rezerve, pe de o parte din partea unor foști colegi din sistemul judiciar care au spus că nu-i pot știrbi judecătorului, libertatea de a decide suspendarea pedepsei sau nu. Ba da, eu pot stabili prin lege, limitele. Adică judecătorul nu poate decide discreționar fiindcă e vorba de viețile noastre. Noi nu putem să stăm pasiv și să ne uităm cum ne omoară prietenii pe stradă și primește 2 ani cu suspendare. Așa ceva nu se poate, pur și simplu. Și atunci am avut o discuție de principiu, dacă noi putem să facem acest lucru. Da, noi în Parlament putem să facem acest lucru. Pur și simplu, poporul român nu mai vrea să se uite cum sunt omorâți oamenii pe stradă, cum suntem pe primul loc, de ani de zile în Europa și nu s-a întâmplat pe nimic”.
Cazanciuc afirmă că au fost necesari 4 ani de muncă la Legea Anastasia și din păcate, momentul 2 Mai a declanșat urgent necesitatea existenței sale, in facto.
„Din păcate, foarte multe idei bune nu primesc un sprijin politic pentru că ne așteptăm să se întâmple o tragedie. Eu am anticipat că vom ajunge la momentul 2 Mai. De aceea bătălia pentru lege a fost cu 4 ani înainte. Adică 4 ani a durat această bătălie și când s-a întâmplat accidentul de la 2 Mai au fost surprinși mulți dintre colegi că intrase legea, în vigoare, cu doar o lună de zile înainte. A intrat în vigoare? Cum s-a putut întâmplă? Păi au fost 4 ani de muncă înainte”, precizează Robert Cazanciuc pentru PS News.
În august 2018, Robert Cazanciuc a cerut modificarea Codului Penal că șoferii drogați, băuți sau fără permis să nu scape cu suspendare, dacă produc accidente ce privesc persoane decedate. Legea Anastasia obligă pedeapsa închisorii cu executare, fără excepţîi, în cazul accidentelor urmate de moartea victimelor.
„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Inițiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaților, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”. Mulțumesc președintelui Camerei și colegilor deputați pentru dezbaterile consistente și votul de astăzi. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării și intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare și interdicția de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, scria în luna mai 2024, Robert Cazanciuc, pe Facebook.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News