Skip to content
Politică

Cazanciuc răbufnește: „Preşedintele va răspunde în faţa alegătorilor de această decizie”

Ziarul INCOMOD

Robert Cazanciuc, senator PSD și președinte al Comisiei juridice, a vorbit despre decizia lui Klaus Iohannis de a nu o revoca pe șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Koveși.  Senatorul este de părere că propunerea  înaintată de Tudorel Toader era  „destul de bine” argumentată, spunând că decizia Președintelui a fost una politică.

Conform Agerpres, Cazanciuc este de părere că oricare dintre instituțiile prevăzute de Constituție poate face sesizare la Curtea Constituțională, însă Guvernul României este avantajat de existența în structura sa a Ministerului Justiției, atrăgând atenția asupra faptului că Iohannis va da socoteală pentru decizia luată în acest caz.

„Preşedintele va răspunde în faţa alegătorilor de această decizie. Este o decizie politică asumată de preşedintele României pe o propunere fundamentată bine, spun eu, de ministrul Justiţiei. Faptul că preşedintele a avut altă opinie este responsabilitatea domniei sale, dar ministrul Justiţiei a argumentat destul de bine această solicitare. Evenimentele ulterioare au întârit argumentele ministrului Justiţiei”, a spus Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a anunțat că ministrul Justiției va ataca această decizie la Curtea Constituțională. De asemenea, acesta susține că în ceea ce privește deciziile CCR, rolul președintelui României este unul formal, nu decizional.

„Domnul Toader a anunţat că va ataca această decizie la CCR. Aici intrăm pe tărâmul juridic, unde lucrurile sunt mai complicate uneori. Avem un text de lege care vorbeşte de o anumită procedură, dar avem şi decizii ale CCR care arată că trebuie interpretat textul legii în spiritul Constituţiei şi, din acest punct de vedere, preşedintele României are în momentul de faţă mai degrabă un rol formal decât un rol decizional. Lucrurile sunt destul de clare, textul legal în vigoare are la sfârşitul procedurii preşedintele României, dar spiritul textului, aşa cum a fost desluşit de CCR, arată că preşedintele României are mai degrabă un rol formal, şi nu decizional. (…) Deocamdată să vedem cine va ataca la CCR această speţă, dacă o să o facă Executivul sau altcineva, dar lucrurile sunt destul de clare în spiritul a ceea ce a spus CCR atunci când PNL a atacat la Curte legile Justiţiei”, a mai spus Cazanciuc.

Declarațiile lui Robert Cazanciuc vin în contextul în care Klaus Iohannis anunțat luni faptul că nu o va revoca din funcție pe Laura Codruța Koveși, conform sursei citate.

„Motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă. De altfel, în mare parte, ele nici nu corespund prevederilor legale aplicabile. În concluzie, nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kovesi, procuror-şef al DNA”, a declarat  Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *