Skip to content
Societate

Cazul Anei Oros nu e singurul: În ultimul an, patru oameni au fost uciși de câini în România. Una dintre victime, un copil de 6 ani

The Mirror

Cazul șocant al Anei Oros, femeia ucisă de câini de lângă Lacul Morii, este al patrulea de acest fel din ultimul an, iar printre victime s-a numărat și un copil. Acum o lună, de pildă, un bărbat a fost găsit mort, lângă Onești, iar polițiștii au stabilit că fusese ucis de o haită formată din cel puțin 15 câini.

Persoana respectivă a fost găsită pe un teren agricol, undeva la limita cu Onești, dar pe terenul Răcăuțiului. De când eu sunt primar am sterilizat peste o mie de câini cu stăpân, am văzut că au fost aplicate și amenzi proprietarilor de câini care au refuzat sterilizarea.

În 14 zile, dacă nu se revendică animalul, se poate eutanasia, nu obligă nimeni. Eu nu am dat o dispoziție de primar în acest moment cu privire la eutanasiere”, a declarat Laurențiu Neghină, primar Onești, la Euronews.

La acel moment, bărbatul de 40 de ani s-ar fi aflat la plimbare cu câinele său, moment în care a fost atacat de o haită de 15-20 de câini.

Brașovean de 71 de ani, omorât de câini

Pe 20 ianuarie, un bărbat în vârstă de 71 de ani a fost atacat și omorât de mai mulți câini. „Dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov a fost sesizat prin apel de urgență cu privire la faptul că, pe raza localității Roadeș, un bărbat în vârstă de 71 ani, ar fi fost mușcat de mai multe exemplare canine, fiind în stare inconștienta. Ulterior, a fost declarat decesul persoanei în cauză”, au comunicat polițiștii brașoveni.

Polițiști deplasați la fata locului au constatat că cele sesizate se confirmă, la momentul actual fiind efectuate cercetări în vederea stabilirii stării de fapt și dispunerii măsurilor legale.

Copil de 6 ani atacat și ucis de câini, la Constanța

Incidentul s-a produs pe 13 decembrie 2021, în localitatea Cotul Văii. La fața locului au intervenit echipaje de la SMURD și de la Serviciul de Ambulanță Constanța. Echipajele medicale au găsit un copil în vârstă de 6 ani, cu multiple mușcături provenite de la câini. Copilul era inconștient în momentul în care echipajele au ajuns în comuna constănțeană.

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii deplasați la fața locului au constatat că copilul a fost mușcat de un câine fără stăpân. „Din primele cercetări a reieșit faptul că, minorul, un băiat de 6 ani, se afla pe stradă, în fața imobilului în care locuiește”, susțin polițiștii. Aceștia au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Doi copii abia au scăpat cu viață

În decembrie 2021, doi copii de 11 și respectiv 13 ani, băiat şi fată, din satul Liteni, comuna Moara, judeţul Suceava, au fost muşcaţi de doi câini din rase periculoase, în după-amiaza zilei de 24 decembrie. Cei doi au venit pe drumul Zahareştiului din sat ca să-i colinde pe localnici şi la un moment dat au fost atacaţi de un Boxer şi un Metis-Amstaff.

În ajutorul copiilor a sărit Neculai Miron, un sătean aflat în vizită la bunica sa. Bărbatul a povestit pentru presa locală că cei doi copii i-au colindat bunica, după care au plecat spre o altă casă. La niciun minut după ce au părăsit curtea, i-a auzit ţipând din stradă şi când s-a dus să vadă despre ce este vorba a avut parte de o imagine desprinsă parcă din filmele de groază. Cei doi colindători erau prăbuşiţi la pământ, iar câinii îi muşcau de cap, mâini şi picioare.

Bărbatul a intervenit încercând să îi salveze şi a fost muşcat la rândul său.

„Inclusiv eu am fost muşcat. Copiii sunt la spital A fost o luptă de 5-6 minute. A rămas fesul fetei cu tot cu păr pe drum. Prima dată am salvat băiatul, care s-a dus în curte la bunica, de unde şi-a sunat părinţii. În timp ce vorbea la telefon, se auzeau urletele fetei din drum”, a spus Neculai Miron.

Cazul Ionuț Anghel

Pe 2 septembrie 2013, doi fraţi de 4, respectiv 6 ani, sunt atacaţi de șase maidanezi pe un teren privat din Capitală. Băiatul cel mare reuşeşte să scape, dar mezinul este sfâşiat de animale. Copiii fugiseră de lângă bunica lor din parcul Tei.

 „Nici cinci minute. Nu a durat cinci minute, dacă plecam după bancă nu știa de unde să mă mai ia. Și am stat pe bancă să aștept. I-am căutat. Am întrebat lumea”, a povestit atunci bunica lui Ionuț.

La o săptămână de la moartea băiatului, însă, problema ajunge pe agenda parlamentarilor. Aceştia au dezbătut şi adoptat în timp record, o lege care timp de șase ani fusese uitată în sertare: cea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân.

ASPA a schimbat abordarea în Capitală, câinii s-au înmulțit

În 2006, un cetățean japonez a fost omorât de o haită de maidanezi lângă Guvernul României. În 2013, reprezentanții Primăriei Capitalei estimau că în oraș sunt circa 65.000 de maidanezi. Ca urmare a tragicului incident în care un copil de 4 ani și-a pierdut viața după ce a fost atacat de câini, în octombrie 2013 a intrat în vigoare legea care permitea eutanasierea câinilor aflați de mai mult de 14 zile în adăposturile primăriilor.

În februarie 2014, Primăria Capitalei a început eutanasierea animalelor care nu erau adoptate.

În perioada 2013 – 2016 au fost capturați 32.933 câini maidanezi de pe străzile Capitalei, 16.103 au fost adoptați și 13.187 au fost eutanasiați, potrivit datelor furnizate la începutul anului 2016 de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Eutanasierea maidanezilor a început după ce Ionuț, un băiat de 4 ani, a murit după ce a fost mușcat de câini.

Decizia de eutanasiere a câinilor a fost aspru criticată în spațiul public, fiind date drept exemplu orașe care au rezolvat problema cu ajutorul sterilizărilor și a adopțiilor.

Din 2017, ASPA a schimbat abordarea, în contextul în care și numărul maidanezilor a scăzut considerabil, și s-a axat pe adopții și sterilizări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *