Skip to content
Politică

Cazul Antena 3. Ciutacu, dezlănţuit contra ANAF şi a Cameliei Voiculescu. Mocneşte un scandal mult mai mare? EXCLUSIV

Cazul Antena 3 îl face pe jurnalistul Victor Ciutacu să se dezlănţuie contra Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), dar şi împotriva Cameliei Voiculescu, unul dintre acţionarii Intact Media Group.

Într-o declaraţie oferită, marţi, PSnews.ro, realizatorul TV a vorbit despre ipoteza potrivit căreia acţiunea ANAF de evacuare a televiziunilor din trustul Intact ar putea acoperi un scandal mult mai mare.

„Îmi menţin punctele de vedere scrise de ieri (luni – n.r.): acţiunea ANAF-ului este o japcă, este o mizerie ceea ce s-a întâmplat împotriva Antenelor. Oamenii ăia au tot dreptul să facă ceea ce fac. Dincolo de toate avatarurile juridice ale poveştii ăsteia, eu cred că acţiunea ANAF-ului a fost făcută cu un scop: ori ca să intimideze, ori – şi aici cred că achiesez la teoria domnului Cristoiu – ca să acopere alt scandal, mult mai mare şi mai dăunător: cum ar fi acela că fostul şef al ANAF a dezvăluit că DNA a minţit în privinţa constituirii Fiscului ca parte civilă în dosarul lui Ponta. Vezi declaraţiile de ieri (luni – n.r.) ale lui Gelu Diaconu, care au fost îngropate de iureşul mediatic al Antenei 3. Iar DNA nici până în ziua de astăzi (deşi a dat un soi de răspuns, comunicat de presă – nici nu ştiu ce e) nu a putut să precizeze şi să arate documentul prin care ANAF s-ar fi constituit parte civilă. Nu există document, nu există semnatar. Ne-a anunţat un număr de înregistrare, dar numărul ăla de înregistrare trebuie să-l credem pe cuvânt de onoare că e un act de constituire a ANAF-ului ca parte civilă cu prejudiciu în dosarul lui Ponta sau trebuie să vedem şi noi o hârtie? Şeful Fiscului spune că ei mint. Nu pot să ne arate şi ei nouă o hârtie conform căreia şeful Fiscului minte? Spre exemplu”, a comentat Ciutacu.

Revenind la cazul concret al evacuării Antenei 3 şi a celorlalte televiziuni, Victor Ciutacu a calificat recenta acţiune a Fiscului drept „o porcărie” şi „o mizerie”.

„E o porcărie! Evident că nu poţi să muţi cinci televiziuni în cinci zile, evident că e o nebunie costisitoare şi evident că statul NU vrea să câştige bani la afacerea asta. Aia cu recuperarea prejudiciului e o tâmpenie pentru tâmpiţi. Prejudiciul, în mod normal, ar fi trebuit să fi fost recuperat, atât timp cât clădirile sunt deja în proprietatea statului. Dacă statul a demonstrat că ălea valorează 60 de milioane de euro, să le vândă, să se spele cu ele pe cap şi să scoată 60 de milioane de euro! Sunt la stat clădirile ălea – să ne înţelegem foarte bine! –, nu sunt în proprietatea lui Voiculescu. Sunt la stat! Iar statul, dacă chiar voia, avea chiriaşul în ele – respectiv Antenele –, dacă altceva nu pot să facă. Dacă statul crede că poate să facă ceva cu rahatul ăla de clădire de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, se înşală amarnic! Doar s-o vândă, să vină ăla, să dărâme şi să construiască, eventual, un turn pe buza lui DN1, că altceva nu se poate face acolo. Nu poţi să faci clădire de birouri din magherniţa aia unde funcţionează Antena 3. Am lucrat ani de zile în ea şi ştiu foarte bine cum arată. Şi nu mi se pare că statul s-ar fi străduit foarte tare să obţină vreun ban de chirie până acum, pentru că, de un an jumate, putea să strige după ăştia de la Antene, mai ales după ce le-au intabulat. Clădirile sunt intabulate, statul este fericitul proprietar. De ce trebuie să vii să-i scoţi pe ăia cu japca din clădire? Şi, momentant, e cuvântul lor împotriva tăcerii statului. Ei ţi-au propus o negociere de chirie. Tu, stat, nu le-ai răspuns. Vreau şi eu să văd că statul mă convinge că Antenele mint şi că statul a vrut o chirie, iar Antenele n-au vrut să dea banii. Deci, din punctul ăsta de vedere, consider că totul e o mizerie”, a opinat Ciutacu.

Nici Camelia Voiculescu nu a scăpat criticilor formulate de Victor Ciutacu, acesta acuzând-o pe fiica lui Dan Voiculescu de faptul că nu a comunicat direct cu angajaţii, mai ales având în vedere criza prin care trece trustul media.

Amintim că, marţi, a apărut în presă un e-mail intern (pe care l-a primit inclusiv redacţia PSnews.ro) al Cameliei Voiculescu către angajaţii trustului. Îl redăm mai jos:

”Dragi colegi,

Nu voi comenta aici justețea sau injustețea acțiunii ANAF de ieri.

Aș vrea însă să vă spun câteva cuvinte despre NOI.

Am trecut prin multe încercări împreună, pe care le-am depășit prin solidaritatea și seriozitatea care ne caracterizează. Am ieșit de fiecare dată mai puternici, mai uniți, mai înțelepți. Și am rămas NOI.

Pe NOI nu ne definește o clădire, nu ne validează o hârtie, nu ne intimidează un ordin. Pentru că pe NOI ne unesc valori comune, idei frumoase, responsabilități care ne obligă și ne onorează.

Am învățat că încercările prin care treci au rolul să îți arate cât de puternic ești. Ce am fi fără curaj? Ce am fi fără demnitate? Cei care mizează pe faptul că vom lăsa capul în jos, mizează greșit.

Tuturor celor care sunt mereu creativi, plini de haz, optimiști, care creează programe de divertisment senzaționale și ne surprind prin resurse nelimitate, dar și tuturor celor care nu au ales calea mai ușoară – vouă, colegilor mei – am să vă adresez trei cuvinte: MERGEM MAI DEPARTE.

Camelia Voiculescu”

 

În acest context, din punctul de vedere al lui Ciutacu, „Camelia ar fi făcut bine să coboare din turnul ei de fildeş – la propriu şi la figurat – şi să spună live ce are de spus angajaţilor”.

„Oamenii ăia îşi scuipă plămânii pe-acolo şi să tem de pierderea locului de muncă nu pentru că au făcut ei ce au făcut, ci pentru că taică-su al Cameliei a fost condamnat şi deoarece Camelia este şefa trustului căruia i se confiscă tot. Putea să se străduiască să fie un pic mai empatică. Nu mă pun eu în pielea ei, că nu e cazul. Am fost angajat al trustului – şi asta va rămâne unica mea calitate în raport cu ei –, însă, măcar în momente de-astea, binevoieşte şi tu şi spune-le oamenilor trei cuvinte dacă tot vrei să faci gesturi. Că gesturi de-astea ieftine de PR… M-am săturat eu de câte mailuri am primit, în fiecare moment de cumpănă al trustului Intact. Până şi Dan Voiculescu a binevoit, de vreo două ori, să coboare în mijlocul oamenilor şi să le spună nişte lucruri. Bune, rele, multe, puţine. Vă daţi seama: e un sentiment de amărăciune… M-am uitat la oamenii ăia aseară, cum îşi vărsau plămânii pe-acolo şi o făceau pe bună dreptate. Şi au primit drept mulţumire un mail cu «suntem puternici, rezistăm împreună» sau aşa ceva – în tot cazul, o formulare PR-istică. Totuşi, Camelia e mai apropiată, ca vârstă şi ca mentalitate, de angajaţii ei decât de taică-su. Dar poate greşesc eu: poate a coborât Camelia, iar apoi a simţit nevoia să întărească în scris ceea ce le-a spus pe gură. Dar am serioase îndoieli, cunoscând obiceiurile casei. Adică mi se pare nedrept faţă de oamenii ăia. Ştiu: mi se pare nedrept, nu mai lucrez acolo, dar mi se pare nedrept”, a afirmat realizatorul de la România TV.

Articolul 1038 din noul Cod de Procedură Civilă prevede că, „atunci când proprietarul unui imobil doreşte să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării”.

Confruntat cu textul actului normativ, Victor Ciutacu a scos în evidenţă fragmentul care se referă la încetarea dreptului de a ocupa imobilul.

„Mare atenţie la partea aia: «după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat»! A încetat dreptul de a ocupa imobilul? S-a terminat contractul de chirie? Poate o fi încetat – habar n-am de când până când au Antenele contract în clădirile foste ale lui Voiculescu. Dar întrebarea e: a încetat contractul? Poate a încetat – habar n-am de ce au căşunat aşa, brusc, pe ei; n-am documentele în faţă. Şi, oricum, scrie în Codul de Procedură Penală că trebuie să trimiţi cinci sau zece maşini cu oameni care să fotografieze, să filmeze şi să legitimeze lume? E japcă de-aia proastă! S-au dus ca astă-vară, la mare (că tot ăia sunt, ăia de la Antifraudă), s-au dus când închideau cârciumi pe litoral de 1 Mai. Numai că au găsit unii mai vânoşi. Şi penibilitatea aia am auzit-o: că au legitimat un senator. În baza cărei legi? De când legitimează Fiscul lume pe stradă? Eu la asta mă refer: la modul grobian în care au făcut-o şi fără nicio logică, aparent. Ce Dumnezeu! E acţiune de miliţieni sau e ceea ce spune Cristoiu (şi s-ar putea să spună bine bătrânul): o acţiune menită să acopere rahatul ălălalt, mult mai mare, infinit mai mare. Că, totuşi, Ponta a căzut din funcţia de prim-ministru şi pe dosarul penal pe care i l-a făcut DNA-ul şi în care (îl cred pe cuvânt de onoare pe Gelu Diaconu) ANAF nu s-a constituit parte civilă sau nu s-a constituit prin semnătura lui. Ceea ce mă face să am serioase îndoieli: dacă a semnat cineva în locul lui Gelu Diaconu, în ce măsură avea dreptul legal s-o facă?” s-a întrebat ziaristul.

În încheiere, realizatorul TV a amintit de jurnaliştii Rareş Bogdan (de la Realitatea TV) şi Dragoş Pătraru (de la TVR), care, în ciuda divergenţelor de opinii care îi despart de televiziunile trustului Intact, şi-au exprimat solidaritatea cu aceste instituţii media în actualul context.

„Eu poate sunt subiectiv, că am lucrat nouă ani de zile alături de oamenii ăia şi pentru trustul ăla de presă. Totuşi, văd că Rareş Bogdan, Dragoş Pătraru, oameni care – sincer – nu pot fi suspectaţi de simpatii antenistice, au reacţionat cum ar fi trebuit să reacţioneze orice om normal la cap: cerând moderaţie şi condamnând abuzul, mi se pare că nu sunt chiar nebuni. Nici Pătraru nu poate fi suspectat că e vreun simpatizant al Antenelor, Rareş cu atât mai puţin. Dacă până şi oamenii ăia au strigat că e abuz, să mă ierte Dumnezeu, dar cred că are dreptate Tăriceanu să-l cheme pe Cioloş la raport. Sigur: nu va rezolva nimic, dar gestul contează”, a conchis Victor Ciutacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *