Skip to content
Politică

Cazul Cezar Preda, implicații nebănuite. PDL-iștii rămân la butoanele SIE / EXCLUSIV

jurnaluldebuzau.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează o serie de implicații nebănuite ale cazului Cezar Preda – mai precis, de ce rămân PDL-iștii la butoanele Serviciului de Informații Externe (SIE).

CITIȚI ȘI: SURSE: Cezar Preda, șef la SIE

După cum ați văzut deja, presa a scris pe surse că Preda este favoritul pentru șefia SIE. Dacă se va materializa, atunci numirea acestuia va avea valoare de simbol pentru pacificarea clasei politice. Mai precis, Cezar Preda este sigiliul înțelegerii dintre președintele Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Dacă privim problema din alt punct de vedere, vom vedea că eventuala numire a lui Preda la SIE este, de fapt, marea victorie nu atât a PNL-ului, cât a fostului PDL. Concret: prin Cezar Preda, SIE rămâne în parohia vechilor democrat-liberali, dacă ținem cont că ultimul director al Serviciului de Informații Externe a fost însuși Mihai-Răzvan Ungureanu.

Și dacă tot am pomenit de fostul premier MRU, trebuie să privim și partea goală a paharului: odată instalat Cezar Preda în fruntea SIE, nu vom mai afla prea curând câte vite Kobe au fost de fapt în staulele serviciului sau câte felii de caviar i-au hrănit pe mai-marii instituției. Și nici ce a stat în spatele plecării bruște a lui Ungureanu de la butoanele spionajului românesc. În acest fel, Iohannis sigilează, practic, acest serviciu secret.

Dar să ne uităm și la partea însorită a problemei: noua funcție pe care o va primi Cezar Preda va reprezenta un armistițiu în așa-zisul război dintre SRI și SIE. Asta dacă ținem cont de prejudecata potrivit căreia parlamentarii din comisiile de control al celor două servicii secrete sunt, de fapt, oamenii acestor servicii. Iar Preda face parte din Comisia SRI din 2008 încoace (conducând-o chiar până în 2012), după ce în legislatura 2004-2008 fusese membru al Comisiei SIE, ba chiar o condusese din 2007.

 

Dar să nu ne uităm vorba: întrebarea esențială care se pune în urma mutării de la vârful SIE este: ce a primit Dragnea de la Iohannis în schimbul acestei concesii.

Într-un plan mai lumesc, nu trebuie să uităm nici principalul eveniment așteptat de PNL în acest an: Congresul din vară, care se conturează încă de pe acum ca un festival al orgoliilor. Iar eventuala numire a lui Cezar Preda ca director al Serviciului de Informații Externe poate avea influențe nebănuite în interiorul PNL, ducând la întărirea aripii PDL-iste. Mai exact: gruparea portocalie poate considera că primește un semnal de încurajare în perspectiva Congresului, un avantaj deloc de neglijat, ținând cont de cât de strânsă se anunță competiția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *