Skip to content
Politică

Cazul CSAT. Ialomițianu: Rămâne de văzut dacă avizul va fi luat în considerare EXCLUSIV

ziare.com

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că prima rectificare bugetară din acest an va fi pozitivă, actul normativ în acest sens urmând a fi adoptat în a doua jumătate a lunii august, cu propunerea de tăieri de fonduri de la  SRI, SIE, STS, SPP şi Administraţia Prezidenţială. În urma acestui anunț, redacția PSnews.ro l-a contactat pe fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, care a lansat, pentru prima dată în spațiul public, teoria conform căreia tăierile de la servicii vor avea nevoie de avizul CSAT.

Nu cred că vor tăia de la acele instituţii, probabil că guvernul vrea să arate acelor instituţii destul de importante cine conduce România. Deci, nu cred că vor lăsa serviciile fără bani de salarii și pensii – să nu uităm că din bugetele serviciilor de sigurantă se platesc salarii, se plătesc pensii, și sper că nu vor face acest lucru pentru că astfel, serviciile vor avea probleme în functionare. Eu cred că trebuie și un aviz din partea CSAT privind reducerile de buget ale acestor instituții.” , a declarat fostul ministru, în data de 3 august, pentru PSnews.ro.

Astfel, la aproape două săptamâni de la declarațiile lui Ialomițianu, consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul aşteaptă să primească avizele CSAT pentru a adopta prima rectificare bugetară din acest an, decizia finală în acest sens aparţinând prim-ministrului.

Este decizia doamnei prim-ministru, noi suntem pregătiţi. Nu ştim dacă au venit şi avize de la CSAT pentru bugetele SRI, SIE, Administraţia Prezidenţială, şi aşa mai departe, dar în momentul în care vor fi şi aceste avize, dacă ele sunt necesare, rectificarea va trebui să fie aprobată”, a spus Vâlcov la Antena 3.

Redacția PSnews.ro a luat din nou legătura, miercuri, cu Gheorghe Ialomițianu pentru a analiza situația rectificării bugetare și pentru a ne spune cum vor decurge lucrurile de acum înainte.

”Ministerul de Finanțe trebuia să ceară avizul CSAT-ul. Când nu erau probleme, avizele se dădeau fără să fie nevoie de o ședință a CSAT. Știți că a mai fost o dată o discuție legată de avizele aceste, nu mai știu dacă în mandatul președintelui Băsescu sau pe timpul actualului președinte, dar s-a convocat – s-a primit tot, pe rectificare sau pe buget inițial. Doar că, dacă sunt probleme sigur că apare o ședință în care să se dezbată. 

Acum am înțeles că președintele spune că n-a primit punctul de vedere al SRI și momentan nu se poate da avizul. Nu ministrul de Finanțe prezintă bugetul în CSAT, ci ordonatorii de credite și se dă un acord pe bugetele respective. Apoi, se ia o decizie în ședința de Guvern care poate să nu țină seama de avizul respectiv, dar este nevoie de el. Deci, directorii serviciilor prezintă bugetele, adică partea lor legată de rectificare. Rămâne de văzut dacă va fi luat în considerare avizul CSAT și dacă bugetele vor suporta modificări în ședința de Guvern sau în Parlament pentru că, potrivit Legii Finanțelor, primul ministru are dreptul să facă așa ceva, chiar și Ministerul de Finanțe pe Legea Responsabilității Fiscal Bugetare 69/2010 și pe Legea Finanțelor se permite modificarea. 

Mai era o discuție și pe bugetele Camerelor – se aprobă bugetele de către cele două camere și ele rămân așa. Nu! Legea Finanțelor Publice și Legea Responsabilității Fiscal Bugetare permit ministrului să intervină dacă nu se încadrează în limitele de cheltuieli transmise. 

Așteptăm să vină propunerile de buget de la servicii și apoi Președintele trebuie să convoace CSAT”, a declarat Gheorghe Ialomițianu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *