Skip to content
Politică

Cazul Dragnea contra României la CEDO. Meleșcanu dă din umeri când e întrebat despre observațiile lui Viorel Mocanu împotriva României

Inquam Photos / George Călin

Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, joi, într-o conferință de presă că nu i-a dat un mandat agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Viorel Mocanu, care i-a făcut pe plac lui Liviu Dragnea în cauza fostului șef PSD, de la CEDO, privind condamnarea în dosarul Referendumul.

„Agentul CEDO este cel care reprezintă România în toate cauzele în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. În ceea ce privește concluziile în dosar, oricine poate, în orice moment, dacă este agent și are autoritatea respectivă, să prezinte puncte de vedere. Este vorba despre puncte de vedere juridice, care nu intră în competența mea. Din acest punct de vedere, agentul CEDO poate să facă și să exprime poziția de agent în orice situație.

Știu că e o problemă, știu că sunt discuții, au fost și alte concluzii care au fost trimise înainte de mine, care am propus instanței să decidă ea, au venit alte documente, alte argumente, agentul pentru CEDO le-a depus și pe acestea. Decizia oricum nu aparține agentului CEDO, ci Curții Europene a Drepturilor Omului”, a spus Meleșcanu, într-o conferință.

Întrebat dacă agentul statului român la CEDO avea nevoie de un aviz sau mandat de la ministrul de Externe pentru o nouă linie de apărare a statului în procesul de la Strasbourg cu Liviu Dragnea, Teodor Meleșcanu a răspuns:

Păi dacă ar fi să dau mandat pentru fiecare concluzie…, avem în jur de 9.000 de dosare la grefa Curții Europene a Drepturilor Omului, așa că vă dați seama că n-aș face altceva decât să semnez hârtii”.

 

Amintim că PSnews.ro scria pe 16 mai că Viorel Mocanu, noul agent al României la CEDO, a schimbat radical strategia de apărare a statului român în procesul deschis de Liviu Dragnea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, depunând observații în favoarea reclamantului și împotriva intereselor României.

Liderul PSD încerca la acea vreme să scape de condamnarea definitivă din dosarul Referendumul, cea care îl împiedica să ocupe funcția de premier, principalul său argument fiind faptul că șefa completului de 5 judecători de la ÎCCJ care a dat sentința, Livia Stanciu, nu a semnat și motivarea, ea părăsind între timp ÎCCJ pentru un post de judecător la CCR.

În sprijinul argumentației sale, Dragnea a invocat la acea vreme precedentul „Cerovsek și Bozicnik vs Slovenia” din jurisprudența CEDO, doar că în acest dosar lucrurile au stat complet diferit. Astfel, în cazul celor doi sloveni, judecătorii s-au retras înainte de pronunțarea sentinței, drept urmare sentința a fost dată de magistrați care nu au participat la proces. Lucru care nu s-a întâmplat și în dosarul lui Dragnea, unde sentința a fost dată de aceiași cinci judecători care au judecat cazul. De asemenea, aceiași cinci judecători au semnat și minuta.

Argumentele lui Mocanu, copy-paste după apărarea lui Dragnea

Faptul că cele două spețe nu sunt comparabile a fost susținut la CEDO și de fostul agent al României, Catrinel Brumar, doar că aceasta nu a apucat să finalizeze dosarul, fiind înlocuită din funcție cu Viorel Mocanu în februarie 2019 de către premierul Viorica Dăncilă.

Cum a preluat funcția, Viorel Mocanu a schimbat strategia de apărare și a depus observații în favoarea lui Dragnea, invocând exact precedentul folosit de liderul PSD, cazul „Cerovsek și Bozicnik vs Slovenia”.

Mocanu a fost numit în funcția de agent guvernamental la CEDO în 12 februarie 2019, iar trei zile mai târziu, pe 15 februarie, a cerut Curții o amânare de trei săptămâni. Ulterior, pe 11 martie, Viorel Mocanu și-a prezentat observațiile, care au răsturnat, însă, pledoaria susținută de Catrinel Brumar.

DETALII AICI: Stupoare la Strasbourg! Agentul României la CEDO a pledat împotriva statului român și în favoarea reclamantului Liviu Dragnea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *