Skip to content
Politică

Cazul fostului spion otrăvit a ajuns pe masa ONU. Washingtonul, acuzații grele

pixabay.com
" "

Cazul fostului spion otrăvit intră în discuția ONU. Mai exact, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-o reuniune a Consiliului de Securitate a precizat că Rusia ”este responsabilă” de acest nefericit eveniment.

„Credem că Rusia este responsabilă. Statele Unite sunt pe deplin solidare cu Regatul Unit”, a spus Nikki Haley, în cursul acestei sesiuni cerute de urgenţă de Londra.

" "
" "

Amintim că Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiica sa, Iulia, 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă, pe 4 martie, la Salisbury. Un poliţist a fost de asemenea victimă a otrăvirii comise prin intermediul unui agent neurotoxic. În centrul acestei afaceri, doi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, Regatul Unit, unde s-a derulat otrăvirea, şi Rusia, acuzată de a fi responsabilă de aceasta.

Moscova este cea care a cerut ca această reuniune să fie publică în timp ce Regatul Unit o dorea cu uşile închise, a spus ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. Relevând că fostul spion „nu mai reprezenta o ameninţare” pentru ţara sa, el le-a cerut omologilor săi să se întrebe „cui serveşte crima”, înainte de Cupa Mondială la fotbal din ţara sa, în vară.

„Fără furnizarea de dovezi evidente, nu avem de ce să ne justificăm”, a arătat diplomatul rus, deplângând faptul că „prezumţia de nevinovăţie este înlocuită cu prezumţia de vinovăţie”. „Nu suntem implicaţi, Rusia nu are nimic de-a face cu acest eveniment”, a insistat Vasili Nebenzia, denunţând un „război de propagandă” pentru „manipularea opiniei publice”.

Pe de altă parte, potrivit Agerpres.ro, Londra a refuzat accesul la eşantioanele produselor chimice incriminate, a continuat Nebenzia. „Nu acceptăm să ni se vorbească pe acest ton”, a precizat el, considerând „inacceptabile” şi „iresponsabile” acuzaţiile britanicilor.

În timp ce reprezentantul britanic, Jonathan Allen, le-a cerut partenerilor „să fie de partea” ţării sale, mai mulţi ambasadori şi-au exprimat susţinerea.

Fără a denunţa direct o responsabilitate rusă, ambasadorul Francois Delattre a afirmat „totala solidaritate a Franţei” cu Regatul Unit. „Nu poate exista impunitate pentru cei care au recurs la arme chimice”, a subliniat omologul său polonez, Joanna Wronecka.

Mai multe state membre, precum China, au cerut anchete „imparţiale şi complete”, Kazahstanul a chemat la „prudenţă înainte de a trage concluzii”, Etiopia vrea „o anchetă independentă” în timp ce Bolivia doreşte ca problema să fie „depolitizată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *