Skip to content
Societate

Cazul Kovesi-CEDO. Procurorii din CSM cer modificarea urgentă a legislației privind numirile și revocările procurorilor de rang înalt

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spun că este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfășurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public și că este necesară modificarea urgentă a legislației care reglementează procedurile de numire și revocare în funcțiile înalte din Parchetul General, informează hotnews.ro.

Secția pentru procurori vorbește din nou despre necesitatea modificării urgente a legislației care reglementează procedurile de numire și revocare în funcțiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, și cu recomandările constante ale organismelor internaționale, în sensul consolidării rolului Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

" "
" "

Secția pentru procurori a CSM mai arată că interpretarea art. 135 din Constituția României vizând autoritatea Ministrului Justiției asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenței procurorilor.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.

Ce a decis CEDO:

– A fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) al Convenției europene pentru drepturile omului

– A fost încălcat articolul 10 (libertatea de exprimare) al Convenției Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *