Skip to content
" "
Opinii & Analize

Cazul Kovesi procuror european: Parlamentul European mai presus decât justiția din România?

marius constantin

Parlamentul European a ales să sfideze complet ancheta procurorilor români, de la Secția specială, împotriva Laurei Codruța Kovesi, iar mulți dintre europarlamentari au afirmat cu nonșalanță că ar fi vorba de „atacuri politice” pentru ca fosta șefă DNA să nu ajungă la conducerea Parchetului European, deși nimeni n-a văzut rechizitoriul și unii nici măcar n-au ascultat acuzațiile care i se aduc.

Atitudinea aceasta arată o imunitate și o supremație pe care Bruxelles-ul le-a afișat-o de multe ori în trecut, încât popoarele europene au dezvoltat acest sentiment anti-UE, pentru că niște băieți în costum, promovați drept „tehnocrați”, au venit și au impus propriile reguli cu forța, obligându-i pe cetățeni să le accepte.

Kovesi divide UE

Parlamentul European n-a înțeles că LCK este un subiect care a împărțit România în două tabere și sprijinirea acesteia nu face decât să adâncească diferențele și să lase cele două tabere pradă sigură manipulării.

Personajul Kovesi divide, și va divide și dacă va ajunge la Parchetul European, încât Uniunea Europeană va fi tot mai slabă în fața marilor puteri precum SUA, China, Rusia. Dacă astăzi se vorbește în România despre problemele sale cu justiția, în momentul în care va fi numită la conducerea EPPO va știi toată Europa despre anchetele din România și vocile anti-UE o vor acuza de corupție, de legăturile cu serviciile secrete, de legăturile cu americanii, de „prieteniile” cu Ghiță, Coldea, Dragnea etc.

Parlamentul European și celelalte instituții europene acționează la fel ca în cazul Catalonia. Timmermans a mers la Madrid pentru a aplana conflictele, dar de fapt a aruncat gaz pe foc și în acel moment a explodat sentimentul anti-UE în Catalonia. Exact aceeași greșeală o repetă Uniunea Europeană în cazul Kovesi și România.

Problema imunității

Dacă Kovesi va ajunge procuror-șef european va exista un conflict între justiția europeană și justiția română. Mai exact, cine investighează procurorii europeni când există suspiciuni de corupție sau de încălcare a legii? Pentru că UE nu are nici instanțe și nici alte Parchete pentru a începe urmărirea penală, și nici atât un consiliu de magistrați care să analizeze acuzațiile. În fața cui va răspunde procurorul-șef european când i se aduc acuzații? Pentru că nu poate răspunde în fața Parlamentului European deoarece aceștia nu au calitatea să înțeleagă legislația, să analizeze dosare, probe, să audieze martori etc.

Nu există un regulament intern al Parchetului European și momentan nu avem răspuns la toate aceste întrebări. Cel mai probabil Kovesi, cu funcția de procuror-șef european, va avea imunitate în fața justiției din România și atunci se va ajungă în situația de a scăpa de ancheta din România și nu vom știi niciodată dacă este vinovată sau nu.

Astfel, gestul de a sfida justiția din România și de a construi un scut în jurul unui procuror care este anchetat în țara sa de origine reprezintă un mare risc pe care și-l asumă un Parlamentul European ce își termină mandatul peste o lună.

Soluții

Pentru a nu o împiedica pe Kovesi să obțină funcția și pentru a respecta justiția din România, Parlamentul European trebuia să ceară lămuriri din partea procurorilor români, nu să treacă peste aceștia și să considere totul o „acțiune politică” transformând-o pe Kovesi în victimă. Soluția trebuia să împace ambele tabere și să calmeze poporul român, care va arunca vina pe Kovesi pentru toate problemele din justiție, deși ea are doar o vină parțială la acest dezastru.

Uniunea Europeană își face singură inamici impunându-se în teritoriu, în fața unor popoare deja nemulțumite și furioase, care nu s-au simțit niciodată protejate de instituțiile europene. Acum, aceste instituții vin să se impună și să dicteze regulile jocului. Totul va avea un preț pentru UE, plătit de viitorul Parlament European.

 

" "
" "

4 comentarii la “Cazul Kovesi procuror european: Parlamentul European mai presus decât justiția din România?

  1. Ce nerusinat, cat de departe crezi ca vei ajunge cu bani astia de la PSD?! Astia ca tine vor ajunge unde merita, nu uita ziarist de 2 lei ce esti.

  2. Cati arginti ai primit de la Liviutz Mustata Deasa ca sa scrii un astfel de articol demn de Iuda Iscarioteanul?
    30 de arginti?Nu iti e rusine?iti dai seama ca e o intrebare retorica…
    Asa sa-ti ajute Dumnezeu tie si alor tai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *