Skip to content
Politică

Cazul Kovesi. Silviu Mănăstire, îngrijorat de fierberea din CSM: Toți vor să controleze! EXCLUSIV

facebook.com

Jurnalistul Silviu Mănăstire a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația conflictuală din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a cărei Secție pentru procurori este așteptată să discute marți solicitarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA.

CITIȚI ȘI: UPDATE E oficial / Tic-tac pentru Kovesi: când va fi audiată la CSM

Amintim că șeful Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, a adresat deja o plângere prealabilă Secției de procurori a CSM, cu privire la raportul întocmit de către aceasta după controalele efectuate la DNA, din cauză că echipa de control a eliminat din document toate referirile negative vizând-o pe Codruța Kovesi (detalii pe Luju.ro).

În acest context, l-am întrebat pe Silviu Mănăstire ce verdict se așteaptă ca Secția pentru procurori să dea marți în legătură cu Laura Kovesi.

„Matematic, votul ar fi în favoarea doamnei Kovesi (din câte știu eu). Totuși, acest vot este unul consultativ – rămâne de văzut ce va zice plenul reunit al CSM – acolo, voturile sunt mai împărțite (există o majoritate și o minoritate). Din păcate, CSM-ul este și a fost întotdeauna împărțit pe afinități politice.

Toată lumea așteaptă: când discutăm despre CSM, nu știi exact cum se mișcă voturile, cum se schimbă alianțele… Deci e complicat de spus. Dar cu certitudine Secția de procurori o va proteja pe doamna Kovesi”, a răspuns Mănăstire.

În continuare, Silviu Mănăstire s-a arătat revoltat de cenzura operată asupra raportului IJ. În același context, realizatorul de la B1 TV a pledat pentru ca Inspecția Judiciară să fie o instituție independentă (așadar, nici în subordinea CSM, ca acum, dar nici în cea a ministrului Justiției), astfel încât să fie eliminate suspiciunile de părtinire din jurul ei.

„Pe doamna Simona Marcu (șefa CSM – n.r.) n-am văzut-o la muncă, pentru că e la început de mandat. Cu siguranță, nu e în tabăra pro-DNA. Lucian Netejoru a atacat raportul Secției de procurori – zic eu – cât se poate de întemeiat, pentru că este o aberație ca Inspecția Judiciară să fie cenzurată de Secția de procurori (din punctul meu de vedere – e o opinie). Inspecția Judiciară ar trebui să fie un organism independent – nici la discreția Secției de procurori, nici la discreția ministrului Justiției. Trebuie să fie o autoritate de sine stătătoare, ca să nu se mai spună că se fac intervenții la Inspecție. S-a încercat lucrul ăsta; nu s-a reușit (din punctul meu de vedere) ca Inspecția să fie cu adevărat independentă. Deci inspectorii fac un raport (cum e cazul de față) și dup-aia vin cei de la Secția de procurori a CSM-ului și scot fraze din el. Păi, cu ce drept scoți fraze dintr-un raport la care tu n-ai participat? Că doar nu membrii Secției de procurori s-au dus în control – nu ei au constatat eventuale deficiențe! Procurorii de la CSM, din niște birouri, scot fraze, taie, modifică raportul Inspecției… Eu vorbesc despre un principiu (nu vreau să mă poziționez de nicio parte), dar mi se pare o aberație. Nici măcar șeful Inspecției n-ar trebui să aibă un cuvânt de spus pe forma unui raport de control. Inspectorii ar trebui să fie independenți pe raportul ăla (față de șefi, față de cei de la CSM, față de miniștri ai Justiției etc.), așa cum procurorii – teoretic – sunt independenți pe dosare. Un procuror-șef nu poate interveni în munca unui subaltern dintr-un dosar.

Eu observ că în România toată lumea invocă principii (mai ales când vine vorba despre justiție), dar nimeni nu le respectă, ci toți le folosesc în interes personal, atunci când ele li-l servesc. «Independența justiției», dar până la un anumit punct – până la raportul Inspecției Judiciare, în care putem să ne băgăm pixul și să-l modificăm. Altfel, toată lumea vrea independență, dar toată lumea vrea să-și bage pixul, să influențeze și să controleze decizii în CSM și în alte foruri judiciare”, a tunat Silviu Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *