Skip to content
Opinii & Analize

Cazul Lacul Morii: Tentația politicianului român de a se cățăra pe tragedii

Cazul femeii ucise de o haită de câini vagabonzi în apropierea Lacului Morii a șocat o mare parte din societatea românească. Apartenența la instituțiile Occidentului ne face să uităm ocazional că țara noastră se confruntă cu grave disfuncționalități instituționale și că, în bună măsură, de peste 30 de ani ne aflăm într-o tranziție nesfârșită către o democrație deplină. Momentan nu am ajuns acolo, iar cazuri ca cel petrecut zilele acestea ne amintesc în mod dureros că unele instituții ale statului sunt în continuare ineficiente. Nici nu este de mirare că societatea din România nu are încredere în instituțiile de bază ale unei democrații (Guvern, Parlament etc.), așa cum o demonstrează toate sondaje din ultimii 30 de ani.

Problema câinilor vagabonzi e una cu care s-au confruntat majoritatea statelor de-a lungul timpului. Unele dintre acestea, în special cele mai sărace, continuă să aibă dificultăți în a gestiona situația. Altele în schimb, au rezolvat problema printr-o combinație de instituții eficiente, precum poliția animalelor și politici publice inteligente, precum încurajarea adopției animalelor. După scandalurile de la începutul anilor 2000 cu privire la haitele de câini din București, iată că la peste 20 de ani distanță oamenii sunt în continuare uciși de câini și nu oriunde, ci într-o capitală a unui stat membru UE.

În loc să rezolve problema în liniște, politicienii profită de tragedie pentru a-și avansa propriile agende politice. De altfel tentația cățărării pe tragedii de orice natură pentru câștiguri politice e o altă dovadă a disfuncționalităților interne. Să luăm de pildă cazul doamnei Clotilde Armand, primarul Sectorului 1. În urma tragediei, aceasta îndemna politicienii să abandoneze politica și să regândească o nouă lege a Capitalei: „lăsaţi politica şi haideţi să gândim o nouă lege a Capitalei pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată”. Îndemnul doamnei Armand ar fi lăudabil, dacă nu ar avea în schimb două probleme.

Pe de o parte, ideea de a lăsa politica deoparte reprezintă un non-sens. Astfel de probleme se rezolvă exact prin politică și nu în afara ei. Ceea ce sunt chemați politicienii să facă în acest caz este să găsească tocmai acele politici publice care să rezolve rădăcina acestei probleme. Ceea ce îndeamnă doamna Armand prin abandonarea politicii este așadar lipsit de sens și ar echivala cu un îndemn adresat pompierilor ajunși la un incendiu de a stinge focul fără apă. Pe de altă parte, mesajul primarului Sectorului 1 ascunde și o doză de falsitate. Doamna Armand ocupă funcția de edil din 2020. Cu toate acestea până la această tragedie nu a îndemnat pe nimeni să gândească „o nouă lege a Capitalei”.

Astfel de tragedii pot funcționa ca un catalizator pentru apariția unor politici publice mult mai inteligente, însă în societatea românească regula pare a fi aceea de a învăța selectiv pe baza propriilor greșeli sau a le repeta la nesfârșit, așteptându-te la un deznodământ diferit. Mai eficient ar fi fost să învățăm din greșelile altora și să privim la modul în care alte state au reușit să rezolve în timp astfel de probleme. Timpul nu este încă pierdut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *