Skip to content
Politică

Cazul marilor parchete. Rareș Bogdan subliniază cum poate detona Tudorel Toader PSD-ul EXCLUSIV

Redacția PSnews.ro continuă să vă prezinte seria de discuții cu diverși jurnaliști și analiști politici în legătură cu cel mai important eveniment așteptat miercuri: anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, în legătură cu procurorul general Augustin Lazăr și cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi.

De data aceasta, am stat de vorbă cu jurnalistul Rareș Bogdan, care a arătat cum poate arunca Toader în aer însuși Partidul Social Democrat (PSD), formațiunea care l-a adus în guvernul Sorin Grindeanu ca ministru al Justiției.

Bogdan a început prin a estima că ministrul Justiției „o va scălda” și că nu va cere demisia niciunui șef de parchet, pentru simplul motiv că nu a existat nicio evaluare a celui dintâi în privința magistraților. În acest context, realizatorul de la Realitatea TV a făcut o analogie cu marota pe care Liviu Dragnea o scoate la înaintare ori de câte ori guvernarea PSD-ALDE se află la ananghie: așa-zisa gaură lăsată de către tehnocrații lui Dacian Cioloș în urma rectificării bugetare.

„O va scălda domnul Toader: nu va cere demisia nici a lui Kovesi, nici a lui Lazăr, pentru că n-a făcut evaluarea domnul Toader – vorbește prostii. Cu toată simpatia pentru un profesor universitar și rector al prestigioasei universități („Alexandru Ioan Cuza” din Iași – n.r.), domnul Toader e un politician destul de slăbuț: nu știe să joace cartea politică, fiind un specialist, de altfel – un profesionist în zona justiției. Nici măcar n-a simulat comisia. Nu există comisia de evaluare a doamnei Kovesi și a domnului Lazăr. Este doar o declarație. Este exact ca declarația domnului Dragnea, cu marea gaură care în realitate nu există și, de câte ori este o presiune pe Guvern sau pe domnia sa sau pe familia sa, anunță cum a mai găsit o gaură sau reinvestighează gaura care, în realitate, ne-a spus foarte clar Viorel Ștefan (ministrul Finanțelor, un om serios) că nu există și e o prostie. (…)

Cam așa și la domnul Tudorel Toader: ca să existe o comisie, trebuie să facă cineva o evaluare prin care să vadă totalitatea dosarelor pe care le-a instrumentat DNA (respectiv Parchetul General), să vadă câte NUP-uri au existat, câte dosare au fost întoarse de judecători pentru refacerea urmăririi penale… Deci trebuie să faci o analiză de acest gen, iar la o astfel de analiză DNA-ul și Parchetul General ies foarte bine, spre comparație cu alte parchete europene. A: că DNA-ul sau PICCJ are probleme cu un personaj gen Portocală, Eva, Papici sau alții este o realitate – în orice organizație (că e vorba de jurnaliști, de procurori etc.) există jurnaliști foarte buni, există jurnaliști mai puțin buni, există jurnaliști dedicați, corecți, dar există și ticăloși. Așa e și în orice domeniu – inclusiv printre procurori există procurori foarte buni, dedicați, serioși, care cred în misiunea lor, și alții care probabil fac rău. Important este să fie mult mai puțini cei care se dedau la astfel de chestiuni decât marea masă”, a detaliat Rareș Bogdan.

Întrebat cum crede că va arăta raportul ministrului Justiției, Rareș Bogdan nu a dat un răspuns ferm, preferând, în schimb, să arate cum ar putea Tudorel Toader să pună pe jar o serie de grei din PSD (Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu, Eugen Nicolicea, Olguța Vasilescu).

„Sincer, aștept și eu să văd raportul, dar probabil se va referi la implicarea DNA în cercetarea OUG 13 și a actelor de acolo și aici va fi dezbaterea, exact cum a fost și acum două săptămâni. E o dezbatere care va avea în spate, de fapt, tot Curtea Constituțională a României și decizia ei. Dacă nu mai respectăm nici deciziile CCR, ne prăbușim ca stat de drept, dar nu avem cum să n-o analizăm. Pentru că, dacă era făcută la sesizarea domnului Ciorbea (Avocatul Poporului), atunci lucrurile stăteau puțin diferit. Așa, judecătorii Curții au refuzat să analizeze; au preferat să paseze responsabilitatea și să analizeze strict sesizarea domnului Tăriceanu.

În momentul ăsta, pe Tudorel Toader sunt presiuni uriașe. Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu, Eugen Nicolicea, Olguța Vasilescu și o bună parte din presa din România vor lua foc în momentul în care domnul Tudorel Toader nu va formula direct propunerea de demitere a doamnei Kovesi și a domnului Lazăr. Probabil sunt cele mai grele momente din cariera domnului Toader. Oricum: a mai trecut prin ele. În 2012, a făcut o opinie separată în cazul celebrei erate. Eu l-am aplaudat pe Tudorel Toader și cred că este un profesionist; totul este să nu se transforme din profesionist în ticălos, ci să judece, să analizeze foarte rece”, a încheiat ziaristul.

1 comentariu la “Cazul marilor parchete. Rareș Bogdan subliniază cum poate detona Tudorel Toader PSD-ul EXCLUSIV

  1. Esti cel mai infect personaj media! Cand o sa vorbesti despre datoria voastra de la irealitatea,despre casele mutului de la Cotroceni,despre falsul nevestei si multe alte mizerii,pe care cloaca de la irealitatea le manipuleaza,atunci poate meriti ceva atentie!Pana atunci MUCLES!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *