Cazul morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon. Specialiștii vorbesc despre o presupusă „eutanasie pasivă”

Spitalul Sf. Pantelimon
Sursă foto: X

Decesele de la spitalul Sf. Pantelimon au creat un nou seism în sistemul medical din România. După ultima dezvăluire a unei asistente medicale, s-a adus în discuție o așa-numită „eutanasie pasivă”.

Este vorba despre cazul în care injectomatul unui pacient de la acel spital a fost lăsat scos din priză, după cum spune noul manager al unității medicale, Radu Jianu, care susține că dezvăluirea a fost făcută de o asistentă, iar pacientul respectiv a murit.

În multiplele cazuri de deces, care au ieșit la iveală în aprilie, una dintre ipotezele luate în calcul de procurori este micșorarea deliberată a dozei de noradrenalină, iar primele cercetări au arătat că fișele medicale aveau înscrise dozele corecte, dar memoria injectomatelor ar avea alte valori mult mai mici.

Specialiștii vorbesc despre o posibilă „eutanasie pasivă” la spitalul Sf. Pantelimon

Potrivit euronews.ro, există cazuri, după cum spun medicii, în care pacienții nu ar mai avea șanse, iar astfel nu ar mai avea rost să fie ținuți în viață. Numai că această problemă este una extrem de sensibilă, pentru că România nu are astfel de protocoale. Un medic român din Franța a explicat cum este privită acolo această problemă.

Radu Lupescu, medic ATI în Franța și președintele Comunității Medicale din clinica Rhena, din Strasbourg: „Discuțiile sunt aprinse în Franța, pentru că eutanasia activă este deocamdată interzisă. Eu, ca medic, nu pot să injectez un medicament care să ducă la un stop cardiac, este total interzis.

Există eutanasie activă în Elveția sau Belgia, sunt pacienți în stare terminală care se duc acolo pentru a primi injecția letală, pentru că au decis să moară, deci este un suicid asistat. Așa ceva nu există în Franța. A permite unui pacient să moară cu demnitate este cu totul altceva decât o eutanasie activă.

Pot să fie mai multe etape. De exemplu, putem spune că un pacient în stare gravă, dacă survine un atac de cord, nu va fi resuscitat. Sau dacă apare un eveniment suplimentar, nu va fi tratat. Sau cum se întâmplă deseori în reanimare, din păcate, să se oprească un tratament vasopresor, la un moment dat, care menține tensiunea, sau alte medicamente, și pacientul va deceda, el fiind sedat atunci.

Da, este conform eticii, dacă decizia s-a luat împreună cu familia, dacă corespunde voinței pacientului înainte de a ajunge la spital și dacă patologia pacientului este gravă și știm că șansele de recuperare nu mai există sau sunt extrem de scăzute. Nu e un singur medic care va lua această decizie. Este mai degrabă un calcul uman. Cel puțin în Franța nu putem să spunem că luăm în vedere calculul economic. (…) Nu cred că este un calcul economic, ci uman și etic, până la urmă”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: