Skip to content
Societate

Cazul poliței RCA false cu numele Astra Asigurări: Poliția așteaptă plângeri cu informații concrete și spune că nu ar avea date pentru a aprecia dacă este un fenomen

Profit.ro

​”La nivelul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române nu au fost sesizate aspectele semnalate de dumneavoastră”. Acesta este răspunsul Poliției întrebată dacă a primit vreo reclamație sau se va autosesiza pentru a investiga cazul relatat acum 9 zile de HotNews.ro privind o poliță RCA falsă în numele Astra Asigurări. În situația deținerii de date sau informații concrete cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală se poate formula plângere sau denunț, subliniază Poliția.

Deși chiar Poliția Română a anunțat în repetate rânduri cazuri de înșelăciuni cu polițe RCA false, precum cele de AICI sau AICI, iar la o simplă căutare pe internet găsești numeroase alte cazuri de infracțiuni cu polițe RCA false (vezi AICIAICI ori AICI).

„Menționăm că nu deținem date statistice distincte privind cazurile de falsificare a polițelor RCA și fraudele în asigurări, fapt pentru care nu se poate aprecia dacă este un fenomen infracțional.

În cazul în care persoanele fizice sau juridice constată că au fost victimele unei infracțiuni de înșelăciune cu polițe RCA false, recomandăm să formuleze plângere, în conformitate cu art. 289 din Codul de procedură penală”, se arată în răspunsul Poliției Române.

VEZI AICI INTEGRAL RĂSPUNSUL POLIȚIEI ROMÂNE.

Pe masa unui broker în asigurări a ajuns recent la reînnoire o poliță RCA de la Astra Asigurări, emisă de Pro Asig Insurance Broker de Asigurare. Cu perioadă de valabilitate care a expirat pe 22 iunie 2020, polița a costat mai puțin de 200 de lei.

Polița RCA în cauză este falsă, în condițiile în care Astra Asigurări a intrat în faliment în 2016, iar Pro Asig Insurance

Broker de Asigurare a fost radiată în 2018.
Brokerul la care a ajuns această poliță pentru a fi reînnoită, Asig Center Broker de Asigurare, a atenționat că astfel de situații nu sunt singulare și ar trebui investigații serioase și coordonate din partea autorităților statului pentru descoperirea infractorilor.

„Noi, cei din industria asigurărilor, știm că prejudiciul despre care discutăm nu este reprezentat de suma de 200 lei menționată pe poliță. Prejudiciul este reprezentat de valoarea ipotetică a unei daune. Ori în cazul unei asigurari RCA, poate fi o daună totală, o vătămare corporală, inclusiv invaliditate permanentă sau deces, caz în care persoana vătămată sau urmașii acesteia ar trece printr-un proces incredibil de anevoios pentru a recupera (sau nu) ceva sume necesare depășirii momentului. Așadar, o mașină cu asemenea poliță falsă, circulând pe stradă, este o bombă cu ceas. (..)

Fără a adopta o strategie ferma și rapidă contra celor care sunt într-o piață paralelă, neagră, nu vor fi rezultate. Sunt necesare acțiuni ale Poliției, Protecției Consumatorilor, ANAF și ASF, eforturi comune pentru a elimina din piață intermediari care nu respectă normele impuse. Altfel, riscul este enorm.

Sunt indicii din piață că asemenea polițe circulă. În 2017, doar 72% din mașinile care circulau pe stradă aveau RCA. Câte din restul de aproape 30% nu aveau un asemenea RCA fals? Câte prime de asigurare încasate nu ajung la firma de asigurare? Cifrele oficiale sunt tot ale celor care muncesc corect. Ce se afla dincolo de acestea?”, declara luna trecută Cosmin Vlahopol, director executiv al Asig Center Broker de Asigurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *