De la momentul încarcerării sale, cazul Monicăi Iacob-Ridzi a adus în prim planul opiniei publice condițiile „sub limita demnității umane”, după cum spunea ministrul Justiției, din închisorile românești. Odată cu aceste probleme ale penitenciarelor din România, cazul Ridzi mai are o semnificație. Dintr-odată, fostul ministru a devenit un caz social, dar și un exemplu referitor la ceea ce înseamnă politica românească.
Transformarea cazului Monica Iacob Ridzi într-un caz social, care este cu adevărat tragic pentru fostul demnitar, a făcut ca acesta să intre în vizorul televiziunilor. Ca de obicei, cazurile sociale dezvăluie apetența morbidă a românilor față de suferința celorlalți. Prezentarea în fiecare seară a noi detalii, cutremurătoare am putea să le spunem, despre starea de sănătate a Monică Iacob Ridzi, a adus o noutate pe scena politică și media din România.
Monica Iacob Ridzi este reprezentanta guvernului Emil Boc, o fostă apropiată de familia prezidențială, în special de Elena Băsescu, cea care a contribuit la alegerea în funcția de europarlamentar a fiicei fostului președinte. Ridzi a renunțat chiar la o funcție de europarlamentar pentru a fi ministru și pentru a face politică românească.
Toată munca depusă în susținerea campaniei Elenei Băsescu, în susținerea PDL și a guvenării acestui partid, i-au pus eticheta de „băsistă”. După ce a apărut dosarul său cu privire la organizarea zilei tineretului, „băsismul” de care se vorbea în cazul Ridzi am putea spune că a dispărut complet. Probabil doar faptul că soțul său era primar a fost singurul lucru care a ținut-o alături de PDL până în 2012. Însă, chiar dacă, logic vorbind, Ridzi ar fi fost ultima persoană suspectată de „băsism”, această etichetă i-a rămas pe mai departe. Acum asistăm la o sucire cu fundu-n sus a reacțiilor cu privire la Monica Iacob Ridzi venite din presă și din politică.
Am asistat la un fenomen, am putea să îi spunem, ciudat. Cei care până mai ieri o acuzau pe Ridzi că a fost băsistă îi iau apărarea, iar cei care o apărau pe aceasta pe considerentul că a făcut parte din PDL nu par prea impresionați de situația fostului ministru. Antena 3 a reușit să aducă în atenția publică situația fostului ministru, ale cărei probleme de sănătate ar putea să îi fie fatale. În schimb, posturile care erau cunoscute pentru afinitatea față de PDL sau de Traian Băsescu, astăzi nu o mai apără pe Ridzi, după ce aceasta s-a dezis total de Traian Băsescu și de fiica sa.
În ciuda acestei transformări a percepție față de Monica Iacob Ridzi, nu putem să nu ne întrebăm un lucru: unde este Elena Băsescu, cea care poza în prietenă a Monică Iacob Ridzi, unde sunt toate femeile din PDL care o susțineau pe aceasta în 2009 și pozau în cele mai bune prietene ale sale? Deși a contribuit la cei 5 ani de mandat ai Elenei Băsescu la Parlamentul European, Ridzi a primit în schimb o totală indiferență din partea fiicei fostului președinte.
De asemenea, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că România are o generaţie tânără ratată, cea a lui Victor Ponta, Dan Şova sau Monica Iacob-Ridzi, şi că începe să investească în Eugen Tomac, unul dintre puţinii care au rămas alături de el până în ultima zi de mandat. Cam asta este răsplata pe care o persoană o primește pentru că a contribuit la guvernarea PDL și la alegerea Elenei Băsescu în funcția de europarlamentar. Dar observăm un lucru în această înșiruire a fostului președinte: lipsește un nume, iar acela este al Elenei Băsescu, cea care este în aceeași generație de politicieni cu cei amintiți de acesta. Unde o încadrează, oare, fostul președinte pe fiica sa?
basescu ar trebui sa-si incadreza progenitura la „persoana cu handicap mental gradul IV, alaturi de handicapata alcoolica „prima notarita a tarii” – ce sa iasa dintr-un betiv????