Skip to content
Politică

Cazul Schengen: Negrescu știe cum să depășim piedicile Olandei, Germaniei și Austriei EXCLUSIV

negrescu.ro

Continuă polemica din jurul opoziției a trei state europene privind aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen. Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, știe cum să depășim piedicile Olandei, Germaniei și Austriei.

CITIȚI ȘI: Olanda, Germania și Austria, front comun împotriva aderării României în Schengen

Guvernantul a declarat vineri pentru PSnews.ro că recentele îndârjiri ale trio-ului sus-amintit sunt cauzate de anumite încrâncenări politice interne: campania electorală din Germania și Austria, respectiv demersurile febrile pentru constituirea unei majorități parlamentare olandeze.

„În Austria și în Germania, sunt în campanie electorală în prezent și pozițiile oficiale ale acestor state sunt diferite de cele exprimate de către anumiți oficiali. Olanda în momentul de față este într-un proces de conturare a majorității guvernamentale. A trecut deja o perioadă bună de la ultimele alegeri și nu au format încă o majoritate. Considerăm că în momentul de față vorbim de abordări politice. De aceea, noi mergem în altă direcție: cea a unor abordări conturate, de stat, a acelor state vizavi de România. Așteptăm din partea lor un răspuns clar cu privire la poziția acelor state vizavi de România și condițiile pe care le doresc suplimentar”, a explicat Negrescu.

În continuare, vicepreședintele PSD a dat de înțeles că este nemulțumit de o condiție restrictivă impusă unilateral de către Olanda (cea legată de trei rapoarte MCV favorabile în mod consecutiv privind România) și și-a exprimat speranța că oficialii de la Haga vor renunța la această cerință.

„Știți foarte bine: de exemplu, în programul de guvernare al precedentului executiv olandez, era prevăzut faptul că Olanda va accepta aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen dacă există trei rapoarte MCV pozitive. Această condiționalitate care nu există în criteriile Comisiei Europene a fost introdusă doar de Olanda, separat, unilateral. Noi sperăm ca în viitorul program de guvernare să nu mai existe această condiționalitate și estimăm în prezent că vom avea și al treilea raport MCV pozitiv. Atunci, practic, această condiționalitate dispare și nu vor mai exista motive de temere, restricții sau alte condiții pentru a împiedica aderarea țării noastre la spațiul Schengen. În consecință, nu există condiționalități alternative la aderarea la spațiul Schengen pe care România să nu le îndeplinească în prezent. De aceea, vrem să ieșim din jocul politic și să vorbim despre aspectele tehnice, pentru că Schengen este o uniune bazată pe foarte multe aspecte tehnice legate de securitate”, a detaliat Negrescu.

Totuși, în ciuda acestei „abordări politice a unor decidenți, care sunt din păcate uneori mai interesați de campaniile electorale și de opinia publică din statele lor decât de ceea ce este drept”, Victor Negrescu a subliniat faptul că – în discursul de zilele trecute – președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit „despre trei valori importante pentru Europa: libertate, egalitate de drepturi și stat de drept”.

„Or, dacă vorbim de egalitate de drepturi, în consecință și drepturile românilor și bulgarilor trebuie să fie respectate”, a arătat ministrul, adăugând că autoritățile române „cu siguranță trebuie să fie mai proactive”.

Mai precis, Victor Negrescu a anunțat că intenționează să meargă „în fiecare dintre statele membre care au anumite reticențe, pentru a discuta cu omologii, cu parlamentarii, cu societatea civilă și pentru a răspunde la absolut orice întrebare pe care aceștia o au (evident: nu singur, ci împreună cu colegii mei de la Ministerul de Interne care gestionează partea de competențe și condiții tehnice, împreună cu colegii mei de la celelalte ministere care au competențe în domeniu)”.

„Deci România este complet transparentă cu privire la subiectul Schengen și este pregătită să răspundă la orice tip de întrebare. Trebuie menționat un lucru important: noi am decis încă de acum câteva săptămâni să relansăm – împreună cu Ministerul de Interne – structurile de organizare a dosarului nostru de țară, pentru aderarea la spațiul Schengen. Aceste structuri nu au mai fost convocate după ce îndepliniserăm toate condiționalitățile. Astfel, relansăm acest proces, cu o nouă dimensiune, cu o nouă dorință a noastră de a ne promova acest proiect și de a-i convinge și pe cei care sunt sceptici că într-adevăr îndeplinim toate criteriile, nu așa cum s-a vehiculat eronat în spațiul public.

Eu cred că vorbim de răspunsuri la cald, care nu exprimă în totalitate punctul de vedere al acelor state. Ce facem noi, în schimb, este mult mai important: am început zilele acestea demersurile pentru a fi mai prezenți în statele membre, în statele partenere, pentru a promova, practic, acel drept al României de a face parte din spațiul Schengen. Ce trebuie explicat tuturor (și suntem foarte fermi în a spune acest lucru) este că România îndeplinește toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen. Deci nu vorbim de criterii (așa cum am văzut în câteva declarații publice), ci pentru că noi într-adevăr gândim astăzi o strategie. Ieri (joi – n.r.), imediat după intervenția premierului Rutte (Mark Rutte, prim-ministrul Olandei – n.r.), am avut o întâlnire cu ambasadoarea Olandei la București, pentru a discuta despre această declarație, am transmis pe canale politice și diplomatice mesaje către partenerii austrieci (pentru a solicita și oferi mai multe clarificări) și – mai mult decât atât – pentru luna octombrie, am programată o vizită la Berlin, o întrevedere cu omologul meu german responsabil de afaceri europene, și vom discuta evident și aceste subiecte. Cred că România are nevoie de o nouă atitudine, are nevoie de un dosar foarte bine pregătit și o campanie intensă, pentru a arăta că țara noastră contribuie deja la securitatea spațiului Schengen”, a completat ministrul Afacerilor Europene.

Nu în ultimul rând, Victor Negrescu a dat asigurări că România nu are intenția să se amestece în problema controalelor temporare introduse la granițele dintre unele state Schengen, ca urmare a crizei migranților.

„România în prezent deja utilizează mecanismele Schengen (face parte din sistemele Schengen) și, în consecință, este vorba pur și simpu despre o decizie în plus pentru a ne face membri în acest spațiu. România înțelege că anumite state doresc reformarea spațiului Schengen, înțelegem că exită deja aplicate anumite controale la anumite frontiere (spre exemplu, între Austria și Germania), dar credem că aderarea țării noastre la spațiul Schengen nu ar schimba în rău aceste lucruri; ba chiar ar ajuta la reformarea spațiului Schengen. Putem reforma spațiul Schengen cu mult mai bine dacă suntem în interior, dacă suntem membri.

Și mai mult decât atât: noi nu venim să schimbăm anumite mecanisme temporare, introduse la anumite frontiere. România deja are una dintre cele mai mari frontiere externe ale Uniunii Europene, își asigură adecvat frontierele, România este printre statele care investesc cele mai mari procentaje din produsul intern brut pentru siguranța internă, avem un sistem modern de siguranță a frontierelor și în consecință este vorba astăzi doar de a lua o decizie. Mai mult decât atât: considerăm că într-adevăr ne trebuie o foaie de parcurs precisă din partea partenerilor europeni (pentru a ști exact când ne putem aștepta să aderăm la spațiul Schengen). Iar dacă este să vorbim strict despre aeroporturi, putem spune că acolo putem într-un timp foarte scurt să introducem mecanismele pentru a avea toate procedurile necesare spațiului Schengen”, a mai spus ministrul Negrescu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *