Fostul ministru al Apărării din Moldova, Anatol Șalaru, este expert în spioni ruși. El este cel care aruncat în spațiul public de la noi anul trecut informația categorică potrivit căreia George Simion este omul serviciului rus de informații, FSB, fostul KGB.
Și dacă o spune un fost ministru al apărării de peste Prut e greu să pui la îndoială faptele, pentru că omul a avut acces la informații secrete, avînd în parohie serviciul militar de informații șamd. Un singur lucru ridică mici semne de întrebare: cum se face că expertul în spioni a aflat că un politician român lucrează cu FSB, dar, ca ministru, nu a știut că mîna lui dreaptă, șeful armatei moldovene, e agent al GRU, serviciul de informații al armatei ruse. Ceva parcă nu se leagă.
În primăvara anului trecut, Șalaru acordă un interviu siteului românesc În linie dreaptă și afirmă că Simion e omul FSB.
„George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei n.n.). Mi-a mai spus că chiar la noi în Moldova, George Simion se întîânește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești”, a declarat Anatol Șalaru.
FSB, GRU, nici nu mai are importanță, ceea ce contează e că Simion era mână în mână cu serviciile secrete ruse.
Nici Șalaru, nici Rodeanu nu au prezentat vreo dovadă.
În cazul fostului ministru moldovean funcționa însă prezumția de bună informare, prin prisma funcției deținute acum câțiva ani, în guvern. Doar că, ce să vezi? În mandatul său de ministru al Apărării, Șalaru l-a avut șef al statului major general pe generalul Igor Gorgan. Din cauza neînțelegerilor cu acesta, Șalaru a intrat în conflict cu el, având orientări politice diferite, și i-a adus tot felul de acuzații, precum nepotism ori corupție, dar fără dovezi care să-l ajute să îl demită. L-a salvat un raport al Procurorului General care releva o creștere cu 40% a criminalității în cadrul Forțelor Armate, astfel că Șalaru a avut motiv să-l elimine pe Gorgan, în 2016.
În iulie 2019, însă, Gorgan e numit din nou șef al armatei, Șalaru nemafiind ministru la acea vreme, și rămâne pe post pînă în 2021, când e schimbat politic de Maia Sandu.
Acum câteva luni, a explodat bomba: Gorgan a fost dovedit agent al GRU, a fost degradat și i s-au retras decorațiile. Informațiile ieșite la iveală au demonstrat că Gorgan era agentul rușilor încă din 2004, pe vremea când activa în cadrul unei misiuni a NATO.
„Trebuie închisă repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”
Sau::
„Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”, scriau jurnaliștii The Insider în iunie anul acesta.
Ei mai punctau faptul că Gorgan a continuat să aibă permanent oameni în ministerul Apărării de la Chișinău, care îi furnizau informații bune de livrat rușilor. Igor Gorgan riscă pușcăria, desigur, pentru activitățile sale.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News