Cazul Spitalul Pantelimon: Colegiul Medicilor, printr-un comunicat de presă semnat de Daniel Coriu, președintele instituției, și Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI, consideră că medicii legiști care au trimis punctul lor de vedere procurorilor care instrumentează dosarul Spitalul Pantelimon au „încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumției de nevinovăție”.
Contactat de PS News, președintele Daniel Coriu a accentuat faptul că există consecințe „dramatice” ale scandalului de la Spitalul Pantelimon: „Pacienții nu mai vin la spitale, este o izolare profundă a relației medic-pacient”.
„Consecințele sunt dramatice. Colegiul Medicilor este reprezentantul corpului medical din România și vedem cum există o gravă criză în sistemul medical, o gravă criză de încredere. Pacienții nu mai vin la spitale, este o izolare profundă a relației medic-pacient și toate acestea au plecat de la aceste acuzații extrem de grave de omor cu premeditare.
Adică, două doctorițe merg la spital să ucidă oameni, lucru care mie mi se pare înfiorător, numai să mă gândesc că s-ar putea întâmpla așa ceva. Dar când tu, ca procuror, vii în spațiul public cu așa ceva, trebuie să ai niște dovezi temeinice. Ceea ce criticăm noi în primul rând este modul în care se întâmplă justiția. Aici, vedeți, este o justiție practic, publică. Totul se întâmplă la televizor”.
Daniel Coriu consideră că în cazul celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon nu mai există prezumție de nevinovăție.
„Nimeni n-a spus, vreo clipă, că acele doctorițe pot fi nevinovate. Dumnezeu știe!? Numai judecătorul va spune da, sunt vinovate sau nevinovate. Dar până atunci, conform Constituției, există prezumția de nevinovăție. Nimeni nu spune acest lucru și ceea ce am vrut noi să atragem atenția este că într-o astfel de situație, într-un astfel de subiect de mare interes public, trebuia să fie consultate toate autoritățile cu competențe în domeniul medical și juridic. Era o obligație.
Tu când când vii în public cu o asemenea acuzație: omor cu intenție, trebuie să ai niște dovezi foarte clare și atunci trebuia să adune toate autoritățile cu competențe în domeniul medical și juridic, toate societățile profesionale de profil, Colegiul Medicilor, bineînțeles, reprezentanți din partea justiției, din partea Procuraturii etc.
Trebuia să fie un expert, acolo, cel puțin un expert de o altă specialitate decât medical. Și asta este lucru care ne-a nemulțumit profund pe noi, prin faptul că aceste două doctorițe sunt condamnate deja.
Nu au parte de un proces echitabil, pentru că vine Consiliul Superior de Medicină Legală care dă un verdict cu un procent de vinovăție de 99%.
De ce 99% ? De ce nu 99,6, de ce nu 100%, de ce nu 95%? Deci acest lucru este îngrozitor, adică ceva nu este în regulă, în tot acest proces”.
Întrebat unde a greșit ministrul Rafila, Daniel Coriu consideră că a fost o anchetă pripită.
„Mi-e greu să vă spun unde a greșit ministru Rafila. Mi-e greu să vă spun. Poate totul a fost ceva pripit atunci, în aprilie. Nu pot să afirm unde a fost greșeala, probabil și a Corpului de control care a stabilit chestiunea asta. Noi nu ne-am focusat pe greșelile altora. Nu, pe noi, aici, ne ne interesează, în acest moment faptul că tot corpul medical este jignit, tot corpul medical este lovit”.
Ce va face mai departe Colegiul Medicilor, în acest caz?
„Noi nu putem să facem decât ceea ce facem în România, ceea ce ne permite legea românească ca să protejăm profesia medicală. Deci este obiectivul nostru major acum să protejăm profesia medicală în ansamblul său, pentru că noi toți suntem în pericol. Bineînțeles, pericol și mai mare este pentru societate, pentru că foarte curând societatea se va trezi fără medici curajoși. La acest moment, orice act medical înseamnă și o asumare a responsabilității din partea unui medic”.
Luni, 19 august 2024, Colegiul Medicilor a transmis un comunicat de presă în care Consiliul Superior de Medicină Legală este acuzat că a încălcat dreptul la un proces echitabil al celor două doctorițe arestate în acest caz.
„Prin modul în care conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală a prezentat în spațiul public concluziile unui raport medico-legal efectuat într-o anchetă în curs, fără a respecta dreptul celor doi medici de a face obiecțiuni la concluziile raportului medico-legal, și expunând public procentul de vinovăție de 99%, a încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumției de nevinovăție, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată, și a realizat o nepermisă hotărâre de condamnare în spațiul public a medicilor anchetați, în contradicție cu normele deontologice profesionale, antepronunțându-se în dosar”, se arată în comunicatul de presă semnat de medicii Daniel Coriu și Șerban Bubenek.
De asemenea, Colegiul Medicilor din România „își exprimă îngrijorarea cu privire la caracterul disproporționat al măsurii privative de libertate, considerând că există şi alte măsuri care pot elimina orice stare de pericol pentru ordinea publică”, se mai arată în comunicat.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News