Skip to content
Politică

Cazul Udrea – sindromul Stockholm al politicii românești EXCLUSIV

b1.ro

Aproape că nu trece lună fără ca ex-ministrul Turismului Elena Udrea să iasă cu dezvăluiri despre manevrele Binomului SRI-DNA în zona de instanțe și parchete din România. Cel mai recent astfel de caz a avut loc duminică seară, când ex-ministra Turismului a vorbit despre culisele condamnării la închisoare cu executare a celui care a fost premier între anii 2000 și 2004 – Adrian Năstase.

CITIȚI ȘI: Udrea, noi dezvăluri incendiare: această relatare s-a petrecut în 2012

Totuși, dezvăluirile fostului ministru durează de cel puțin trei ani încoace, dar ceea ce vrem să scoatem în evidență este faptul că, pe măsură ce ele s-au derulat, s-a petrecut un fenomen ciudat în rândurile foștilor adversari ai tandemului Elena Udrea-Traian Băsescu.

Începem prin a aminti fatidica zi de 30 octombrie 2014, când pe un blog obscur, creat ad-hoc (care, de altfel, a dispărut imediat după aceea), au fost publicate mai multe fotografii cu Elena Udrea și Alina Bica (pe atunci procurorul-șef al DIICOT) aflate la cumpărături în Paris.

Acela a fost începutul prăbușirii publice a sistemului creat de către Traian Băsescu (care încă se afla în funcția prezidențială): o parte din acel sistem (denumit ulterior Binomul SRI-DNA) se repezise la însăși preferata creatorului. Cu alte cuvinte, Udrea căzuse pradă mașinăriei la invenția căreia chiar ea fusese părtașă.

Ceea ce vrem însă să scoatem în evidență este peisajul general: de cel puțin trei ani încoace (de când a fost arestată în dosarele Microsoft și Gala Bute), Elena Udrea a pus pe jar piața media din România prin dezvăluirile ei despre manevrele binomului SRI-DNA în diverse dosare penale.

Ori de câte ori este întrebată, Elena Udrea are grijă să precizeze că Traian Băsescu nu putea face nimic, chiar dacă el era însuși președintele României (cu alte cuvinte, Băsescu asista neputincios la propria dictatură). Dar, dincolo de acest fapt, Udrea a marcat o victorie încărcată de un cinism aparte: fosta șefă a Turismului a ajuns să fie compătimită chiar de către o parte a adversarilor politici și a formatorilor de opinie care pe vremea regimului Traian Băsescu-Emil Boc o înfierau la pachet cu ceilalți demnitari PDL-iști, pentru abuzurile acelei guvernări.

În ultimul timp, Udrea s-a transformat în inculpatul răsfățat al mass media românești, având de multe ori adevărate turnee mediatice pentru a-și propovădui ingenuitatea, chiar și în studiourile TV sau pe site-urile unde nici nu ar fi visat altădată să se poată exprima.

Și de aceea spunem că Elena Udrea ne oferă privirii un spectacol de tipul „sindromul Stockholm”: ea a făcut ca aceia care acum 7-8 ani se declarau asupriți de regimul Băsescu și o înfierau pentru calitatea ei de sforăreasă a respectivului regim să se solidarizeze cu ea, să o apere în fața asaltului Direcției Naționale Anticorupție. Din acest punct, nu mai contează cine va ieși victorios din războiul Udrea-DNA. Contează doar că ex-ministra a scris un capitol important în manualul postdecembrist al manipulării adversarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *