Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cazurile Bădălău și Tudorache afectează „în mod nedrept” imaginea PSD, pentru că „nu mai sunt membri de partid”: Cum face USR scut în fața primarilor cu probleme penale

inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Florin Manole, președintele PSD Sector 1, a declarat că problemele cu legea pe care le au actuali sau foști social-democrați – cazul Niculae Bădălău și cazul Daniel Tudorache – afectează „în mod nedrept” imaginea partidului condus de Marcel Ciolacu. Manole a amintit în acest context și despre problemele cu legea în care ar fi implicați și anumiți edili ai USR și în cazul cărora partidul condus de Cătălin Drulă ar fi preferat să facă un „scut”.

„Domnul Allen Coliban, de exemplu, de la Brașov, este un om care a dat către organizația neguvernamentală a cărui membru fondator era, niște milioane de lei. Doamna Armand și-a dat sieși, într-un mod pe care ANI îl califică a fi ilegal, niște bani și niște sporuri la salariu într-un mod ilegal. Ce am auzit de la USR despre acești doi primari în funcție? Nimic. Scut”, susține Florin Manole.

„Aceste cazuri afectează, din păcate, imaginea PSD în mod nedrept pentru că dacă ne uităm la cazul domnului Niculae Bădălău, de exemplu, acesta nu mai e membru al PSD de niște ani buni. Așadar, PSD nu este vinovat pentru ceea ce face un om care nu mai e membru de ani de zile. După ce a fost foarte mulți ani membru PSD sigur că există o imagine publică, dar realitatea este că domnul Niculae Bădălău nu mai este membru PSD de ani de zile. La fel și domnul Daniel Tudorache, acesta s-a autosuspendat din partid în decembrie 2020, nu a fost nevoie neapărat de o reacție a partidului. Fost primar PSD, este adevărat, dar sunt și foști și actuali primari de la alte partide care au probleme și de care partidele respective nu se delimitează.

Domnul Coliban, de exemplu, de la Brașov, este un om care a dat către organizația neguvernamentală a cărui membru fondator era niște milioane de lei. Doamna Armand și-a dat sieși, într-un mod pe care ANI îl califică a fi ilegal, niște bani și niște sporuri la salariu într-un mod ilegal. Ce am auzit de la USR despre acești doi primari în funcție? Nimic. Scut. Ce am auzit de la PSD pe cazul Niculae Bădălău? Am auzit următoarea declarație și acțiune: domnul Bădălău trebuie să își dea demisia. Nu și-a dat demisia? S-au făcut aceste demersuri în urma cărora s-a dat votul pentru revocarea de la Curtea de Conturi. Domnul Bădălău n-a plecat din PSD chiar singur. Dacă vă uitați la istoria politică recentă a județului Giurgiu o să vedeți un portofoliu masiv de primari de la PSD plecând la un alt partid odată cu plecarea domnului Bădălău la Curtea de Conturi. Delimitarea nu s-a făcut doar din motive instituționale, ci cu arme și bagaje”, a declarat Florin Manole, președintele PSD Sector 1, la Puterea Știrilor.

Primarul Sectorului 1 s-a numit manager al unui proiect din fonduri europene, obținând o majorare a indemnizației

Agenția Națională de Integritate o acuză pe Clotilde Armand, primarul sectorului 1, de conflict de interese și de incompatibilitate și sesizează Parchetul pentru că edilul s-ar fi folosit de funcție pentru a obține venituri pentru sine.

Potrivit unui comunicat al ANI, care a constatat conflictul de interese, Clotilde Armand a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei.

Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 18 februarie 2022, Armand este în incompatibilitate deoarece exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile legale.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”, se arată în comunicatul ANI.

De asemenea, ANI a sesizat Prefectul Municipiului București cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și a legislației în materie penală, se mai arată în comunicat.

Curtea de Conturi a dat iama în Primăria Brașov! Edilul Allen Coliban, prejudiciu de 3,5 milioane lei

O schemă ilegală ar fi fost pusă la punct de primarul USR al Brașovului, Allen Coliban. Mai exact, potrivit jurnaliștilor de la Newsbv.ro, Primăria Brașov a acordat un sprijin financiar asociației în care membru fondator este chiar edilul Coliban. Mai mult, asociația unde primarul este membru fondator ar fi pus mâna și pe brandul, marca și stema FC Brașov și Fotbal Club Brașov România. În total, Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Surse au dezvăluit, pentru Newsbv.ro, că toată schema pusă de Allen Coliban la punct, pornind de la ACS Scotch Club și ajungând la ACS Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște este declarată ilegală de către auditori. Auditorii publici externi din cadrul Camerei de Conturi Brașov confirmă faptul că Allen Coliban a tras sforile și și-a capitalizat propriul club unde este și acum membru fondator cu 3,5 milioane de lei din banii brașovenilor. Bani care trebuie recuperați.

Mai precis, ACS FC Brașov Steagul Renaște, acolo unde Allen Coliban este membru fondator, a primit sprijin financiar chiar de la primărie, instituția fiind păstorită de același Coliban – această „inginerie financiară” fiind sesizată și de Curtea de Conturi, conform Newsbv.ro.

Coliban este membru fondator al Asociației Clubul Sportiv Scotch Club Brașov, redenumită ACS FC Brașov Steagul Renaște. Jurnaliștii brașoveni, citând Curtea de Conturi, remarcă faptul că Allen Coliban se află într-un vizibil conflict de interese. Mai mult, conform sursei citate, clubul de fotbal a primit de la Primăria Brașov și o bază sportivă gratuită.

În plus, asociația fondată de edilul Brașovului a obținut, cu titlul gratuit, a brandului, mărcilor și a stemei „FC Brașov” și „Fotbal Club Brașov România”, care aparțin domeniului privat al municipiului, scrie sursa citată. Aici, prejudiciul cauzat bugetului local, calculat de auditori, este de 73.603 lei.

Dezvăluirea jurnaliștilor brașoveni:

HCL nr. 383/20.07.2021 a fost emisă în condițiile în care primarul municipiului Brașov avea calitatea de membru fondator al asociației și reprezenta municipiul, în calitate de instituție finanțatoare. Controlorii financiari au constatat că semnatarul ca inițiator al proiectului de hotărâre privind aprobarea contractului de finanțare pentru desfășurarea activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov Steagul Renaște și a proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea HCL 383 din 20 iulie 2021 privind aprobarea contractului de finanțare pentru desfășurarea activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov Steagul Renaște și semnatarul ca reprezentant al membrului asociat municipiul Brașov a cererii Asociației FC Brașov Steagu Renaștere, numărul 19/15.07.2021, prin care se solicită sprijin financiar de un milion de lei pentru anul 2021 în vedere a finanțării activității este aceeași persoană, respectiv domnul Coliban Allen, primarul UATM Brașov.

În tipul misiunii Camerei de Conturi nu au fost prezentate echipei de audit documente din care să rezulte faptul că domnul Coliban Allen nu mai apare ca membru fondator al Asociației FC Brașov Steagu Renaște. În ultimul act constitutiv actualizat prin încheierea Judecătoriei Brașov din data 15.06.2021 este menționat ca fiind membru fondator. La cererea auditorilor, Judecătoria Brașov precizează în data de 11.07.2022 că, în ceea ce privește membrii fondatori, nu a fost înregistrată în registru nicio cerere de retragere/renunțare la această calitate. Din verificările efectuate în evidențele instanței s-a comunicat echipei de audit faptul că pe rolul instanței se află înregistrată cererea de modificare a statutului formulată de Asociația FC Brașov Steagu Renaște cerere care privește și retragerea din calitatea de membrii fondatori a doua persoane, Coliban Alin și Camelia Clem. Având în vedere acest context, este evident și încă o dată demonstrat faptul că, și la această oră, Allen Coliban deține calitatea de membru fondator. Iar demisia din 29.06.2021 nu a produs efecte juridice.

Curtea de Conturi constată negru pe alb că prin prisma celor prezentate mai sus se întrunesc premize de nerespectarea prevederilor articolului 228 – regimul general aplicabil conflictului de interese pentru aleșii locali din OUG 57 din 2019 privind Codul Administrativ. Prin faptul că domnul Allen Coliban este primarul Municipiului Brașov și membru fondator al Asociației Clubul Sportiv Scotch Club Brașov, redenumită ACS Club Brașov Steagul Renaște și reprezentant al membrului asociat municipiul Brașov în cadrul aceleiași asociații.

Valoarea prejudiciului constatat: 3,5 milioane de lei

Auditorii Camerei de Conturi Brașov au constatat existența unui prejudiciu de 3,5 milioane de lei. Ca urmare a finanțării acordate FC Brașov Steagu Renaște fără respectarea prevederilor legale în domeniu.

Aceștia acuză faptul că autoritatea finanțatoare nu s-a asigurat prin actele administrative emise de organizarea cadrului legal de finanțare a strcturilor sportive de drept privat fără scop lucrativ. Nu s-au respectat principiile care stau la baza contractelor de finanțare: libera concurență, eficacitatea utilizării fondurilor publice și transparența.

Auditorii au ținut să mai remarce că, în cuprinsul contractului de finanțare, nu s-a regăsit proiectul sau programul sportiv finanțat. Astfel că nu s-a făcut dovada unui program sportiv. Și cu atât mai mult a unui program sportiv de utilitate publică. Nici măcat nu au fost stabiliți parametrii sportivi de realizat. Sau obligația structurii sportive de a realiza obiectivele și indicatorii asumați. În plus, nu sunt prevăzute sancțiuni pentru nerealizarea acestora.

Interesant este faptul că o parte din toate aceste încălcări ale prevederilor legale au mai fost constatate. Chiar de către Biroul de Audit Intern din Primărie. Raportul de audit public intern nr. 59161/20.05.2022 a fost semnat de ACS FC Brașov Steagul Renaște (președinte și membru fondator Allen Coliban). Dar nu a fost avizat de conducerea Primăriei condusă de primarul Allen Coliban…

Baza Metrom, dată gratuit la inițiativa primarului Coliban asociației sportive unde același Coliban e membru fondator

Un alt subiect sensibil este darea în folosință gratuită a unor imobile ce aparțin domeniului public al municipiului Brașov către Asociația sportivă unde Allen Coliban este membru fondator, pe motivă că ar fi de utilitate publică. Primarul a crezut că interpretează legile în interes personal și a pretins că Asociația lui este de utilitate publică.

Însă, o asociație sau o fundație primește titulatura de „utilitate publică” doar prin hotărâre de Guvern. Care nu există în cazul AS FC Brașov Steagul Renaște și nici al defunctei Scotch Club. Și nu este vorba doar despre baza sportivă Metrom cu toate acareturile aferente, ci și de acordarea dreptului de folosință exclusivă, cu titlul gratuit, a brandului, mărcilor și a stemei „FC Brașov” și „Fotbal Club Brașov România”, care aparțin domeniului privat al municipiului.

În acest caz, valoarea veniturilor neîncasate la bugetul local, calculată de auditori, este de 73.603 lei. Mai mult, în cazul folosirii brandului și mărcilor, veniturile nerealizate pentru acestea nu au putut fi cuantificate, dar Primăria are obligația să stabilească modul de clacul și ce venituri trebuie încasate. (De exemplu, sponsorizările au venit pentru că echipa se numește FC Brașov. Dacă s-ar fi numit FC Whisky, cel mai probabil nu ar fi existat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *