Skip to content
Sănătate

Cazurile de Covid cresc de la o zi la alta. Cum se poate evita infectarea. Ce spune un medic

Inquam Photos/Octav Ganea

România a depășit pragul de 66.000 de morți cauzate de pandemia de Covid 19. La peste doi ani de la declanșarea ei, acestei cifre i se adaugă revenirea la un număr ridicat de cazuri zilnice. Marți au fost anunțate 11.696 de noi cazuri de Covid, față de 5.202 în cursul zilei de luni.

Datele furnizate marți de Ministerul Sănătății arată că în spitale erau mai puțini pacienți pe secție față de ziua anterioară (4.032, față de 4.158), dar la terapie intensivă erau 277, cu 14 mai mulți față de luni.

Aproape 600 dintre pacienții Covid din spitale sunt copii.

În același interval de 24 de ore au murit 38 de persoane diagnosticate cu Covid, iar numărul total al deceselor cauzate în România de virusul SARS-CoV-2, de la începutul pandemiei până acum, a ajuns la 66.049.

Dintre cele 38 decese înregistrate de luni până marți, unul a fost la categoria de vârstă 0-9 ani.

„Cea mai bună soluție în acest moment este să prevenim boala”, spune pentru Europa Liberă medicul de familie Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. Iar principalele două variante pentru a face acest lucru, și cele mai facile, sunt vaccinarea și purtarea corectă a măștii.

„Noi avem o problemă – cei care dorim să ne protejăm, purtăm masca, dar cel care e bolnav, fie că știe fie că nu știe, nu poartă mască și devine o sursă pentru alți 16 oameni în jurul lui. În acest moment, virusul a ajuns la o contagiozitate de 16 – dacă ești bolnav, poți îmbolnăvi 16 oameni din jurul tău. Ei pot fi din familia ta, pot să fie bătrâni, pot să fie oameni care au o patologie cronică deja și riscă să se îmbolnăvească mai mult, pot să fie pacienți cu imunitatea distrusă. Trebuie să ne gândim la ceilalți!”, insistă medicul.

Sandra Alexiu atrage atenția că, așa cum o demonstrează, de fapt, și cifrele în creștere, nu este un virus care dispare vara.

„Testez în fiecare zi 4 – 5 oameni pozitivi. Din ce testez eu, deci un singur cabinet. Dacă fiecare doctor are în fiecare zi 4 – 5 cazuri noi, e enorm”, spune medicul de familie.

Citește articolul integral AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *