Cazurile de rujeolă în Europa şi Asia Centrală au crescut de 3.000 de ori

Sursa foto: Unsplash

Peste 30.000 de cazuri de rujeolă au fost confirmate, până în 5 decembrie, în Europa şi Asia Centrală, fiind vorba de o creştere de peste 3.000 de ori faţă de anul trecut. UNICEF atrage atenţia că situația e o consecință a unui regres al acoperirii vaccinale în rândul copiilor.

Potrivit UNICEF, 30.601 cazuri de rujeolă au fost confirmate în Europa şi Asia Centrală, între ianuarie şi 5 decembrie 2023, faţă de 909 pe tot parcursul anului 2022, ceea ce marchează o creştere de 3.266% a numărului de cazuri ale acestei boli care poate fi prevenită prin vaccinare.

Datele indică, de asemenea, o tendinţă mai recentă de agravare a situaţiei, deoarece rata cazurilor de rujeolă în Europa şi Asia Centrală aproape s-a dublat între octombrie şi noiembrie 2023. Se anticipează ca numărul cazurilor din regiune să crească şi mai mult din cauza lipsei de imunitate.

 ”Creşterea cazurilor de rujeolă este cel mai clar semn al unei întreruperi în acoperirea vaccinală. O astfel de creştere dramatică necesită o atenţie urgentă şi măsuri de sănătate publică pentru a proteja copiii de această boală periculoasă şi mortală”, a declarat Regina De Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală.

Rujeola are un efect devastator asupra sănătăţii copiilor, cu consecinţe uneori fatale. Aceasta provoacă o slăbire de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor, făcându-i mai vulnerabili la alte boli infecţioase, inclusiv la pneumonie.

Potrivit UNICEF, cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă este raportată în Kazahstan, cu 69 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 13.254 de cazuri, conform ultimelor date disponibile.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: