Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cât de eficient ne poate apăra armata în caz de război. Analist miliar: Multă vreme, Armata Română a fost umilită de dictonul „țara nu are bani”. Minciună!

MApN

În acest moment, România are aproximativ 72.000 de purtători de uniformă militară, a spus colonelul (r) Ion Petrescu, analist militar, la „Puterea Știrilor”. Armata e împărțită în trei categorii de forțe, a continuat el: forțele terestre, care dețin majoritatea, undeva peste 50.000 de oameni, forțele aeriene – vreo 7.000 și restul la nivelul forțelor navale.

„Dacă luăm forțele navale, avem trei fregate. Am avut șansa să merg pe mare cu fostul distrugător, actuala fregată Mărășești, și să știți că, deși nu au o dotare precum au alte fregate din NATO, militarii noștri au efectuat misiuni, sub stindard NATO, în Marea Mediterană și au fost apreciați.

Dacă de referim la forțele aeriene, avem o escadrilă de avioane F-16 și urmează să mai primim escadrile prin preluarea de către România a unor avioane F-16 din Norvegia.

Vedeți, lumea zice „de ce luați armament de la americani, de ce luați armaament de la alți aliați”, și nu producem noi. Păi, pericolul e acum! Și dacă pericolul e acum, e normal să luăm acum de la cei care au mijloace disuasive. Sigur că ne-am fi dorit avioane F-35, desigur că ne-am fi dorit să fim ca polonezii care au luat 18 avioane F-16 nou-nouțe cu offset, adică cu dreptul de a produce anumite piese componente în țară. Noi, din rațiuni care-mi scapă, ca să fiu elegant, nu am avut personalități care să trateze așa ceva”, a spus analistul.

Ion Petrescu a susținut că, multă vreme, Armata Română a fost umilită de dictonul clasei politice postdecembriste: „țara n-are bani”.

„Este cea mai mare minciună pentru poporul român după decembrie 1989. Țara are bani, problema e cum sunt gestionați, cine sunt oamenii care au grijă ca într-adevăr banii să fie cheltuiți în interesul național și să se facă profit pentru visteria țării”, a conchis el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *