CCIR susţine libertatea editorială a mass media, condiție esențială pentru dezvoltarea economiei de piață libere

Sursa foto: ccir.ro

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii publicațiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea, semnatari ai comunicatului care dezvăluie imixtiunea repetată a conducerii grupului Ringier în politica editorială a celor două publicații, imixtiune care a culminat cu concedierea redactorului șef al Gazetei Sporturilor,  Cătălin Țepelin.

Ca principal promotor al unui mediu de afaceri liber, CCIR apreciază investițiile făcute de către Grupul Ringier în România, investiții care au generat plus valoare economiei românești prin apariția unor produse editoriale de calitate, dar și prin numărul însemnat de locuri de muncă care a fost creat. Pentru sprijinirea și dezvoltarea presei de calitate din România, ne dorim să existe cât mai multe astfel de investiții, fie din partea unor companii cu capital românesc, fie din partea unor companii cu capital străin.

În același timp însă, atragem atenția asupra faptului că imixtiunile de natură economică in activitatea editorială a oricărei publicații sunt la fel de periculoase ca cele de natură politică. În acest fel, România riscă să se întoarcă la nivelul anilor 90, moment în care influența politicului în mass-media a fost un fenomen recunoscut.

„CCIR consideră că imixtiunea de orice natură în politica editorială a unui organ de presă reprezintă o amenințare la adresa independenței acesteia și, în același timp, a libertății de exprimare. Presa liberă și independentă stă la baza funcționării atât unei democrații sănătoase, cât și a unei economii sănătoase. Suntem alături de jurnaliștii de la Libertatea și Gazeta Sporturilor pentru modul în care luptă împotriva oricărei imixtiuni în politica editorială, apărând astfel principiile jurnalismului de calitate. Apărarea independenței editoriale este esențială pentru menținerea unui jurnalism de calitate și pentru informarea corectă a publicului. Este foarte important ca toate părțile implicate să acționeze în mod activ pentru a promova și proteja acest principiu fundamental al democrației. Cu toate că nu este de dorit ca astfel de lucruri să se mai repete, vă asigur că CCIR se va solidariza și în viitor cu orice alt reprezentat al mass-media care se va regăsi într-o situație similară”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: