Skip to content
Politică

CCIR, susținere pentru tinerii care nu s-au integrat pe piața muncii

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost astăzi, 22 martie, gazda evenimentului Învățământul profesional dual – soluție pentru forța de muncă necesară economiei reale, care a avut loc la Centrul Expozițional Romexpo.

Camera de Comerț și Industrie din România, reprezentant instiuționalizat al comunității de afaceri militează pentru relansarea învățământului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, în măsură să reflecte conjugarea tuturor acțiunilor factorilor și actorilor implicați, și care să fie îndreptat, cu prioritate, către pregătirea şi gestionarea forței de muncă și spre adaptarea corespunzătoare a calificărilor la nevoile economiei reale, arată un comunicat remis redacției PSnews.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, și-a exprimat toată susținerea pe care o oferă autorităților din România pentru a se depăși criza forței de muncă: „(…) în cel mai recent sondaj realizat de CCIR în mediul de afaceri, toți agenții economici, în proporție covârșitoare, au semnalat că am ajuns la o criză a forței de muncă. (…). Învățământul românesc și economia reală sunt două linii paralele.”.

De asemenea, președintele CCIR a reiterat apelul către factorii guvernamentali de a acționa în rezolvarea acestei crize: „Dacă în cel mai scurt timp nu vom lua măsurile necesare, nu vom putea să mai fim compatibili din punct de vedere economic cu nicio zonă geografică”.

Din punctul de vedere al secretarului de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Cristian Dima, „Implicarea activă a mediului antreprenorial în sistemul educațional este o fereastră care va genera aplicabilitate corectă în viitoarea generație de profesioniști. (…) un pachet de elemente fiscale favorabile mediului antreprenorial cu deductibilități pentru educarea viitorilor angajați este un capitol extrem de important de care vom ține cont”.

La rândul său, Ionuț Mișa , secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, a fost de părere că prin comunicare deschisă și printr-un parteneriat corect, problemele din acest sector de activitate pot fi depășite: „Este cert faptul că valoarea învățământului influențează ulterior economia și mediul de business din România, tocmai de aceea trebuie să-i acordăm importanța pe care o merită. Ministerul de Finanțe (…) încearcă să îmbunătățească cadrul fiscal legislativ pentru a găsi soluții problemelor din societate. În momentul de față, există normele de la Codul Fiscal care sunt deja publicate și sunt spre consultare. Ele includ mai multe prevederi legislative și mai multe modificări la Codul Fiscal”.

Președintele Comisiei economice, industrii şi servicii, Cătălin Zamfir a susținut  abordarea acestei crize majore  din perspectiva statisticilor care arată că tinerii, cu și fără pregătire, pleacă din țară, deoarece  nu există forme de învățământ dual suficiente, accesibile, atrăgătoare și mai ales utile pentru ei.

Moderatorul evenimentului a fost,  Mihai Apopii, vicepreședintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României și preşedintele CCI Neamţ, și s-a bucurat și de prezența unor reprezentanți ai mediului asociativ, ai instituțiilor financiare, patronatelor și asociațiilor neguvernamentale și ai companiilor: Viorel Arcaș, președintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, Angel Gheorghiu, subsecretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, dna. Daniela Sîsîn, director comercial al Complexului Expozițional Romexpo și dl. François Renaut, expert analist evaluare firme, Bursa Afacerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *