Skip to content
Politică

CCR a blocat o bombă la fel de mare ca Legea gazelor offshore. Revoltă la ICCJ

teotrandafir.com

Curtea Constituțională a României (CCR) a blocat o bombă la fel de mare ca Legea gazelor offshore. Citiți mai jos despre revolta de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Nu s-au stins bine ecourile scandalului Legii gazelor offshore, că vine altul, similar. Altă lege de maximă importanță a fost inițiată discret, trecută ultra-rapid prin Parlament și gata să intre în vigoare în absența unei minime dezbateri publice: legea terorismului. Este vorba despre un proiect de act normativ cu probleme atît de mari, încît a scandalizat aproape toți judecătorii ICCJ și a fost blocat in extremis de CCR, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe Inpolitics.ro.

Iată cum e definit terorismul în noua lege:

„Art. 1. – Terorismul reprezintă acele acţiuni, inacţiuni, precum şi ameninţări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, ansamblul relaţiilor sociale, factorii materiali, relaţiile internaţionale ale statelor, securitatea
naţională sau internaţională, sunt motivate politic, religios sau ideologic şi sunt săvârşite în unul dintre următoarele scopuri:
a) intimidarea populaţiei sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;
b) constrângerea unei autorităţi publice ori organizaţii internaţionale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abţină de la îndeplinirea unui anumit act;
c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituţionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizaţii internaţionale”.

După cum avertizau judecătorii ICCJ, între altele, sintagme precum ”ansamblul relațiilor sociale” sunt neclare și nu permit aplicarea normelor de incriminare.

Spre exemplu, terorismul era definit în noua legea și ca fapta de distrugere care ,,afecteaza factorii materiali” sau ca fapta de lipsire de libertate care ,,afecteaza ansamblul relatiilor sociale”, ceea ce, în opinia ÎCCJ, ”nu permite identificarea ariei de incidenta a normei de incriminare”. În plus, erau încălcate chiar Directivele europene invocate ca motiv al inițierii legii.

Mai pe românește: în noua formă, cu ale sale ambiguități, eticheta de „terorist” se poate lipi cu mult mai mare ușurință prin lărgirea sferei de cuprindere a faptelor ce pot fi incriminate și prin neclaritatea definirii acestora.

Citiți AICI întregul articol al lui BTI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *