CCR a respins sesizarea partidului Forţa Dreptei şi USR referitoare la lege privind statutul asistentului judecătorului

Curtea Constitutionala CCR
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu majoritate de voturi, sesizarea făcută de mai mulţi parlamentari ai partidului Forţa Dreptei şi USR pe legea privind statutul asistentului judecătorului. La finalul lunii iunie, cele două formaţiuni au sesizat acest act normativ care instituie poziţia de asistent al judecătorului. Astfel, legea respectivă este constituţională.

„În esenţă, Curtea a reţinut că rolul asistentului judecătorului este acela de a-l sprijini pe judecător în realizarea competenţelor sale şi nu de a-l înlocui  pe acesta. Astfel, indiferent de sarcinile atribuite, asistentul lucrează sub îndrumarea judecătorului, fiind supervizat de către acesta, judecătorului revenindu-i responsabilitatea deplină în luarea deciziei.

Prin urmare, Curtea a constatat că legea criticată respectă întru totul exigenţele constituţionale ce decurg din dispoziţiile art. 1 alin .(3)-(5), ale art.21, ale art. 124 şi art. 126 din Legea fundamentală, raportat şi la prevederile art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, arată comunicatul de presă al CCR.

Propunerea legislativă adoptată de Parlament introduce în mecanismul de înfăptuire a justiţiei o poziţie asimilată în mod impropriu statului de magistrat, care nu este prevăzută de Constituţie, dar care are influenţă asupra hotărârilor pe care judecătorul ar urma să le adopte, precizau reprezentanţii partidului Forţa Dreptei, într-un comunicat de presă din 29 iunie.

Conform sursei citate, statutul asistentului judecătorului este unul definit în termeni vagi, ambigui şi interpretabili atât în ceea ce priveşte atribuţiile acestuia, dar şi în raport cu regimul incompatibilităţilor şi conflictelor de interese.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: