Skip to content
Politică

CCR dă o lovitură epocală Coaliției pentru Familie. Pas esențial către parteneriatul civil

newsbv.ro

Curtea Constituțională a României (CCR) a dat miercuri o lovitură epocală organizației non-guvernamentale intitulată Coaliția pentru Familie (CpF).

Am văzut cum dezbaterea ultimului an a polarizat opinia publică din România cu privire la definirea familiei în Constituție drept uniunea dintre un bărbat și o femeie. În plus, CpF s-a pronunțat vehement împotriva proiectului de lege care să reglementeze parteneriatul civil, susținând că acesta ar urma „să se substituie căsătoriei în formarea unei familii” și că „scopul real al parteneriatului civil este să confere statut legal de familie cuplurilor de același sex” (detalii AICI).

Ei bine, miercuri, într-un comunicat trimis PSnews.ro, instituția condusă de către Valer Dorneanu anunță că a admis cu majoritate de voturi excepția de neconstituționalitate (ridicată într-un proces penal de la Tribunalul Neamț) vizând articolul 117, alineatul (1), literele a) și b) din NCPP, care le permitea unor categorii de persoane să refuze audierea ca martori.

Iată ce prevedea respectivul alineat:

„Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane:

a) soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului;

b) persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului”.

Pe scurt (înainte să vă prezentăm explicațiile detaliate): CCR argumentează că acest alineat îi exclude de la privilegiul refuzului audierii pe concubini – fie ei foști sau actuali. Mai mult: Curtea Constituțională arată că „noţiunea de „viaţă de familie” nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie şi poate include alte relaţii de facto.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art.117 alin.(1) lit.a) și b) din Codul de procedură penală, care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, este neconstituțională.

În motivarea deciziei sale, Curtea a constatat că, deși legislația procesual penală română se numără printre cele care au creat un privilegiu de refuz al audierii pentru anumite categorii de persoane, legiuitorul român nu a reglementat acest drept într-o manieră clară, accesibilă şi previzibilă, întrucât categoriile de beneficiari nu sunt clar delimitate, fiind încălcate dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție.

Totodată, Curtea a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art.117 alin.(1) lit.a) și b) din Codul de procedură penală, care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, în cazul în care convieţuiesc ori nu mai conviețuiesc cu suspectul sau inculpatul (concubinii/foștii concubini ai suspectului sau inculpatului), este neconstituțională, întrucât aduce atingere dispozițiilor art.16 alin.(1) privind egalitatea cetățenilor în fața legii raportat la art.26 alin.(1) referitor la viața familială, din Legea fundamentală. Curtea a reținut că temeiul pentru reglementarea dreptului de refuz al audierii se află în sfera de protecție a relațiilor de familie, iar noţiunea de „viaţă de familie” nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie şi poate include alte relaţii de facto. Așa încât, câtă vreme principiul egalităţii în faţa legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite, Curtea a constatat că nu există niciun motiv obiectiv și rezonabil pentru care concubinii/foștii concubini ai suspectului sau inculpatului să fie excluși de la dreptul de a refuza să dea declarații în calitate de martori în procesul penal.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței judecătorești care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Neamț – Secția penală. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, detaliază CCR.

3 comentarii la “CCR dă o lovitură epocală Coaliției pentru Familie. Pas esențial către parteneriatul civil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *