Skip to content
Politică

CCR a decis cu privire la Codul fiscal și Codul de procedură penală

Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate privind soluția legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunță ‘fără participarea procurorului și a inculpatului’.

De asemenea, CCR a decis că dispozițiile art. 771 alin. (6) teza finală din Legea 571/2003 din Codul fiscal sunt constituționale în măsura în care legea nu-l obligă pe cumpărătorul adjudecatar să facă dovada plății impozitului datorat de înstrăinătorul debitor pentru a-și putea înscrie în cartea funciară dreptul său de proprietate, potrivit Agerpres.

„Cu unanimitate de voturi: 1. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 341 alin. (10) din Codul de procedură penală, potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunță ‘fără participarea procurorului și a inculpatului’, este neconstituțională; 2. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 344 alin. (4) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale; 3. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 345 alin. (1) și în art. 346 alin. (1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunță ‘fără participarea procurorului și a inculpatului’, este neconstituțională; 4. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 347 alin. (3) raportate la cele ale art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1) și art. 346 alin. (1) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale”, se arată într-un comunicat al CCR transmis miercuri.

Deciziile sunt definitive și general obligatorii și vor fi comunicate celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *