Skip to content
Politică

CCR discută sesizarea lui Iohannis cu privire la modificările aduse Legii administraţiei publice locale

Curtea Constituţională (CCR) a României urmează să discute sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor Legii administraţiei publice locale, scrie b1.ro.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, sesizarea a fost trimisă datorită faptului că prin modul în care a fost adoptată şi prin conţinut, legea încalca articolele 1, 61 şi 75 din Constituţie.

Mai exact, este încălcată competenţa Camerei Deputaţilor, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Senat.

În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate nesocoteşte şi principiile constituţionale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament„, se arată în sesizare.

Modificările legislative mai sunt criticate şi din cauza faptului că exista hotărâri interpretabile judecătoreşti de dizolvare a unor consilii locale. Unele instanţe au considerat că termenul de 2 luni pentru dizolvare curge de la data ultimei şedinţe, în timp ce alte instanţe au respins cererile de dizolvare a unor consilii locale, cu motivarea că acest termen de 2 luni se socoteşte pe luni pline.

În toate cazurile, instanţele nu au ţinut seama că, potrivit interpretării coroborate a dispoziţiilor legii, consiliile pot lucra de la data constituirii lor şi până la dată când legea prevede încheierea mandatului„, atrage atenţia şeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *