Curtea Constituţională a României a stabilit miercuri că nu a existat conflict juridic de natură constituţională între Lia Savonea, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, au precizat oficiali ai CCR.
Pe 12 noiembrie 2019, şeful Direcţiei Contencios din cadrul Ministerului Justiţiei, Alexandru Stan, declara în cadrul şedinţei publice că cererea preşedintelui CSM de la acea vreme, Lia Savonea, este „un demers artificial”. „Ne găsim în faţa unui demers, în opinia noastră, artificial, prin care se creează impresia că, de fapt, nu se doreşte soluţionarea unui conflict pendinte, ci declanşarea, întreţinerea şi menţinerea în atenţia publicului larg a unor animozităţi cu un profund caracter personal”, susţinea Stan la CCR.
El afirma că solicitarea depusă de CSM nu este justificată din punct de vedere juridic.
Miniștrii USRPLUS fug de responsabilități în pandemie. Ministerele, împărțite în urma unor înțelegeri secrete
Nicușor Dan îl pune la punct pe Vlad Voiculescu: Trebuie să învățăm să ne împărțim competența
E oficial! Se redeschid restaurantele în București. Ce alte restricții vor fi ridicate în Capitală
Orban va rămâne președintele PNL, pentru că nu are cine să-i ia locul. Ioan Bogdan Lefter: Liberalii nu au un lider care să se profileze ca un contracandidat serios
Unul dintre rarele momente când PSD e de acord cu PNL. Lucian Romașcanu: E foarte bine că se ridică restricțiile, e bine pentru afaceri, pentru oameni
„În cadrul procedurii, în faţa CCR nu este permisă renunţarea la judecată. Mai mult decât atât, cererea CSM are în vedere calitatea doamnei Birchall de ministru al Justiţiei, însă trebuie observat că, aşa cum a fost formulat conflictul, nu se poartă doar între ministrul Justiţiei şi CSM, ci şi între MJ şi CSM, prin urmare nu se justifică această (…) inoportunitate a analizării solicitării, aşa cum se susţine în această cerere. Solicităm respingerea acestei cereri şi continuarea judecării„, spunea Stan.
Magistratul-asistent a menţionat că preşedintele CSM a depus la dosarul cauzei un înscris prin care arăta că, prin schimbarea titularului portofoliului de ministru al Justiţiei, ar fi inoportună soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională intervenit între MJ şi CSM.
La acea dată, Ana Birchall a fost în sală în calitate de fost ministru al Justiţiei, cerând permisiunea să ia cuvântul.
„Conflictul este între autorităţile în funcţiune (…), punctul dumneavoastră de vedere pe care l-aţi exprimat în scris când s-a declanşat conflictul există la dosar, în prezent dumneavoastră nu mai aveţi o calitate procesuală în această cauză„, i-a transmis atunci preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Pe 8 octombrie 2019, Lia Savonea a denunţat „criza fără precedent” din cadrul CSM generată de lipsa cvorumului de la şedinţele de plen, anunţând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei de la acea dată, Ana Birchall, pe care o acuza de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”, potrivit Agerpres.