Skip to content
Societate

CCR: O prevedere din Cpp referitoare la admiterea cererii de redeschidere a procesului penal – neconstituţională

" "

Plenul CCR a decis, marţi, că este neconstituţională o prevedere din Codul de procedură penală referitoare la admiterea cererii de redeschidere a procesului penal.

Potrivit unui comunicat al CCR, a fost luată în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 469 alin. (3) din Codul de procedură penală, care prevede că „(…) dacă instanţa constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), dispune prin încheiere admiterea cererii de redeschidere a procesului penal”.

" "

Conform primului alineat al articolului 469 din Cpp, instanţa, ascultând concluziile procurorului şi ale părţilor, examinează dacă cererea a fost formulată în termen, au fost invocate temeiuri legale pentru redeschiderea procesului penal şi motivele în baza cărora este formulată cererea nu au fost prezentate într-o cerere anterioară care a fost judecată definitiv, informează agerpres.ro.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 469 alin. (3) din Codul de procedură penală, în interpretarea dată prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 13 din 3 iulie 2017 pronunţată în recurs în interesul legii, în ceea ce priveşte faza procesuală de la care se reia procesul penal, sunt neconstituţionale„, precizează CCR.

Curtea Constituţională a luat în discuţie şi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 62 alin. (1), (2) şi (3) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, în forma anterioară modificării operate prin Legea nr. 206/2016.

CCR a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 62 alin. (1) şi (3) din legea criticată, referitoare la înfiinţarea Casei de Pensii a Notarilor Publici ca instituţie autonomă, de interes public, cu personalitate juridică, buget şi organe de conducere proprii „în scopul stabilirii şi acordării pensiilor private”, precum şi la modul de organizare a noii instituţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *