Skip to content
Politică

CCR prezintă joi concluziile în urma referendumului pentru redefinirea familiei

ccr.ro

Joi, Curtea Constituțională a României, prezintă concluziile în cazul referendumului ce a avut loc pe 6 și 7 octombrie în vederea redefinirii în Constituție a sintagmei „soți” din cadrul articolului 48, inițiativă a Coaliției pentru Familie, demarată în 2015. Potrivit legislației în vigoare, acesta este un pas necesar pentru invalidarea oficială a scrutinului din cauza participării insuficiente a electoratului la vot.

Conform articolului 48 din legea nr. 3 din februarie 2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, „ Curtea Constituțională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național și confirma rezultatele acestuia.

În total, au fost depuse 4 contestații vizând organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Potrivit comunicatului de presă de pe site-ul CCR, „ În ziua de 17 octombrie 2018, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituție și al art.46 și art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere contestațiile privind respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național pentru revizuirea Constituției din zilele de 6 și 7 octombrie 2018, contestații formulate de Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ prin avocat Sbârnă Sever-Alexandru, de domnul Sbârnă Sever-Alexandru și, respectiv, de doamna Nedelea Liliana-Elena. 

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018.

Pentru ca referendumul să fie valabil era necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, conform legii nr.3/200. 

Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendumul de revizuire a Constituţiei, organizat în 6 şi 7 octombrie, a fost de 18.279.011.

La urne s-au prezentat 3.857.308 de alegători, reprezentând 21,10% din numărul persoanelor înscrise pe liste. Voturi valabil exprimate la răspunsul ‘DA’ au fost 3.531.732, reprezentând 91,56% din numărul participanţilor, voturi valabil exprimate la răspunsul ‘NU’ – 249.412, adică 6,47%, iar voturi nule – 76.111, respectiv 1,97%, conform Digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *