Curtea Constituțională a publicat motivarea la respingerea proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale, documentul fiind trimis și la Monitorul Oficial. În acest document, magistrații CCR explică, pe larg, decizia luată.
„Având în vedere cele expuse, se pune problema dacă efectul combinat al acestor prevederi afectează principiul independenței justiției (componenta instituțională) din perspectiva faptului că reglementarea unor asemenea condiții ex abrupto creează premisele unor pensionări accelerate/demisii generate de lipsa unei perspective rezonabile de a dobândi pensia de serviciu la final de carieră/scăderea atractivității profesiilor din sistemul justiției. Cu alte cuvinte, trebuie să se evalueze limita libertății de legiferare a Parlamentului atunci când în discuție este componenta instituțională a independenței justiției. Ca principiu, orice reglementare referitoare la salarizarea şi stabilirea pensiilor magistraţilor trebuie să respecte cele două principii, al independenţei justiţiei şi al statului de drept, cadrul constituţional actual fundamentând securitatea financiară a magistraţilor”, arată CCR.
Profesorul de drept constituțional, Gheorghe Iancu a explicat pentru PS News că decizia CCR era previzibilă. Acesta a amintit că în majoritatea statelor lumii există aceste pensii speciale.
„Mi se pare că este o decizie normală. Pensii speciale există peste tot în lume. Deci decizia este firească, clară, precisă. Ca și ceilalți din alte state, și Curțile Constituționale sau Tribunalele Constituționale au pensii speciale așa cum le spune la noi. Legea care urma să anuleze aceste pensii este făcută aiurea. Este imposibil pentru că peste tot există așa ceva.
Cei din parlament au făcut ce au vrut. Cei care sunt cu pensii speciale nu vor fi niciodată de acord cu eliminarea lor. Repet, ele există în toată lumea, poate doar în țări subdezvoltate unde nu există bani pentru așa ceva. În Statele Unite parlamentarii au salarii uriașe. Nu se pune nicăieri problema desființări unor asemenea sume pentru că ei sunt cei care decid. Astfel de legi care vizează desființarea pensiilor speciale sunt politice, înainte de alegeri. Eu vă asigur că nu se vor desființa pensiile speciale. Poate se vor desființa unele de la Secratariatul General al Guvernului sau prin altă parte, dar nu în materie de Parlament sau Guvern. Lucrul acesta este valabil indiferent de cine se va duce în locul lor. Deci indiferent cine va fi acolo se va vota pentru pensie specială. Deci e foarte greu de desființat așa ceva”.
Problema recalculării pensiilor
„Prin urmare, întrucât recalcularea pensiilor aflate în plată după o formulă care diminuează baza de calcul avută în vedere la data dobândirii dreptului de pensie are drept consecință diminuarea drepturilor aflate în plată, rezultă că art.III din legea criticată încalcă principiul securității juridice în componenta sa privitoare la neretroactivitatea legii [art.1 alin.(3) și (5) coroborat cu art.15 alin.(2) din Constituție] (…) Totodată, având în vedere că această recalculare vizează beneficiari ai pensiei de serviciu din sistemul justiției coroborat cu faptul că este afectată o garanție a independenței justiției (pensia de serviciu) care a fost activată prin emiterea deciziei de pensionare, rezultă că garanția respectivă nu este efectivă (din moment ce poate fi supusă unor variațiuni care să îi diminueze puterea), fiind fragilizată în sine componenta instituțională a independenței justiției, ceea ce este contrar art.124 alin.(3) din Constituție”, mai arată CCR.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News