Skip to content
Politică

CCR a respins sesizările depuse de Gheorghe Funar

CCR a respins, miercuri, sesizările depuse de candidatul independent la alegerile prezidențiale, Gheorghe Funar.

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Gheorghe Funar a depus, marți, o sesizare la Curtea Constituțională a României (CCR) prin care cere să se verifice dacă au fost sau există ofițeri „acoperiți” printre candidații la funcția de șef al statului.

„Am depus o sesizare la Curtea Constituțională a României, solicitându-le judecătorilor să verifice și să constate că sunt încălcate prevederile Constituției României și a două legi speciale, una din 1995, alta din 1998, cu privire la cadrele militare, respectiv la ofițerii acoperiți. Am pornit de la faptul că sunt încălcate multe prevederi ale Constituției României, de exemplu articolul 31, al. 1, care precizează un drept fundamental al cetățeanului de a avea acces la orice informație de interes public. Ce s-a întâmplat la noi și de ce am ajuns în această situație stupidă și incredibilă: Victor Viorel Ponta, în calitate de prim-ministru, a dat anul trecut o hotărâre de guvern prin care să introducă în categoria datelor strict secrete informațiile referitoare la ofițerii acoperiți și în felul acesta el să poată candida la funcția de președinte al României”, susține Funar.

Potrivit acestuia, din informațiile sale Victor Ponta „este ofițer activ și în prezent”. „Nu are voie să fie nici într-un partid politic, nici membru în parlament și nici candidat la funcția de președinte, legea îi interzice să candideze. În baza acelei HG s-a făcut un paravan și după el au mai intrat încă cel puțin șase alți ofițeri activi sau în rezervă, care sunt în cursa prezidențială”, a mai afirmat Gheorghe Funar.

Acesta a mai spus că a cerut CCR să le impună tuturor celor 14 candidați la Președinție să dea declarații pe proprie răspundere dacă au fost sau mai sunt ofițeri acoperiți.

„Am solicitat CCR să vegheze la respectarea întocmai a Constituției și, pentru aflarea adevărului, să solicite documente și informații de la serviciile secrete, de la Comisia parlamentară de control a SRI, informații referitoare la statutul de ofițer acoperit al multora dintre candidații la funcția de președinte al României. De asemenea, am sugerat CCR ca până cel târziu în 25 octombrie, de Ziua Armatei, să le impună la toți cei 14 candidați să dea o declarație pe proprie răspundere în care să se precizeze dacă au fost sau sunt ofițeri acoperiți ai unor servicii secrete din țară sau străinătate; numai dacă sunt, nu misiunile, care sunt ale lor, secrete, la care nimeni nu are acces. De asemenea, să precizeze fiecare candidat dacă are sau nu cetățenia unui alt stat și care e statul respectiv”, a completat Gheorghe Funar.

Candidatul a menționat că președintele Traian Băsescu ar urma să facă publice informații conform cărora Victor Ponta este ofițer acoperit.

„Știu că sunt ofițeri activi mai mulți dintre ei și am informații că, săptămâna viitoare, președintele Traian Băsescu va prezenta opiniei publice informații, documente care confirmă că Victor Viorel Ponta este ofițer activ”, a precizat Gheorghe Funar.

Sesizarea candidatului independent Gheorghe Funar se judecă miercuri la Curtea Constituțională. CCR a respins, totodată, pe 17 octombrie, cu majoritate de voturi, contestația privind legalitatea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale depusă în cazul „ofițerului acoperit” tot de Gheorghe Funar.

1 comentariu la “CCR a respins sesizările depuse de Gheorghe Funar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *