Skip to content
Alegeri

CCR schimbă tabloul prezidențialelor: încă un candidat intră în cursa pentru Cotroceni

INQUAM/Octav Ganea

Curtea Constituţională a admis contestaţia împotriva deciziei Biroului Electoral Central nr.10/D din 20 septembrie 2019 și, în consecință, a dispus înregistrarea de către BEC a candidaturii și a semnului electoral ale omului de afaceri Viorel Cataramă la alegerile pentru Președintele României din anul 2019.

Deciziile BEC pot fi contestate, iar până în 26 septembrie sunt soluţionate contestaţiile. În 27 septembrie, candidaturile rămân definitive.

Candidaturile care au fost deja validate

– Candidatul PSD Viorica Dăncilă şi-a înregistrat joi candidatura la BEC, declarându-se convinsă că românii îşi doresc un preşedinte care să iubească România şi care să-i iubească. Ea a prezentat peste un milion de semnături. ”Aş fi primul preşedinte care a deţinut şi funcţia de premier”, a ţinut ea să precizeze.

– Şi candidatul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Theodor Paleologu, şi-a înregistrat, joi, candidatura la Biroul Electoral Central şi a afirmat că este o ”responsabilitate enormă” faţă de sutele de mii de români pe care-i va reprezenta în această cursă electorală.

”România are nevoie la Preşedinţia sa de un tânăr care a participat la evenimentele din ’89 şi de un om care s-a format în libertate”, a afirmat Paleologu, numind candidatura sa ”o candidatură mărturie”.

– Candidatul PNL, Klaus Iohannis, şi-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central candidatura pentru un nou mandat la Cotroceni. După înregistrarea candidaturii, preşedintele a lansat un atac dur la adresa PSD, despre care a afirmat că a produs o imensă pagubă şi susţinând că a reuşit să prevină foarte multe dintre stricăciunile planificate de social-democraţi.

”Sunt foarte bucuros că poţi să vă anunţ: mi-am depus candidatura pentru încă un mandat de preşedinte al României şi împreună cu documentele mele am depus împreună cu PNL peste două milioane şi 200.000 de semnături ale românilor”, a anunţat preşedintele la ieşirea din sediul BEC.

– Tot vineri şi-a depus candidatura şi candidatul Alianţei 2020 USR-PLUS Dan Barna, fiind însoţit de liderul PLUS, Dacian Cioloş, dar şi de susţinători.

”Eu voi fi în turul doi şi o să fiu următorul preşedinte al României”, a spus Barna. Despre preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu a făcut destul, el fiind ”un pompier pentru momentele în care casa a luat foc şi se prăbuşea”. O oră mai târziu, Iohannis i-a dat replica: ”Un fel de pompier atomic care a prevenit să se prăbuşească România”.

– Mircea Diaconu, susţinut de ALDE şi PRO România, şi-a depus, sâmbătă, candidatura.

„Apelul meu este să încercăm pe cât posibil să refacem speranţa, încrederea în noi şi viitorul nostru, cei care mai cred în românism, oriunde s-ar afla. Din fericire, avem o şansă, ultima, depinde câţi vom fi”, a afirmat Diaconu la sediul BEC.

– Sâmbătă a fost şi ziua în care liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi-a depus la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie. Kelemen Hunor a venit la sediul BEC pe o trotinetă electrică şi a spus că susţine proiectele împotriva poluării.

În 12 octombrie va începe campania electorală, iar în 10 noiembrie este programat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Cel de-al doilea tur de scrutin, în care vor intra primii doi candidaţi clasaţi, va avea loc în 24 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *