Skip to content
Politică

CCR schimbă trei judecători, însă nu scapă de politizare. Marii favoriți pentru posturile de la Curtea Constituţională

Inquam Photos/OCtav Ganea

Procedura de desemnare a trei judecători de la Curtea Constituțională a intrat în linie dreaptă. O linie care însă continuă cutuma politizării instituției, în pofida declarațiilor partidelor. Majoritatea celor care se află în cărți pentru aceste funcții sunt membri de partid.

Cei trei judecători cărora le expiră mandatele sunt:

Valer Dorneanu, care e și președinte, a fost numit în 2013 de Camera Deputaților, cu sprijin PSD;

Mona Pivniceru, numită de Camera Deputaților în 2013, cu sprijin PNL;

Fostul procuror șef DNA, Daniel Morar, numit în 2013 de fostul președintele Traian Băsescu;

Procedurile de numire ale noilor judecători au fost declanșate pe 11 aprilie de Camera Deputaților, termenul de depunere a candidaturilor la Comisia Juridică fiind 26 aprilie, și de Senat pe 21 aprilie, cu termen 15 aprilie pentru depunerea candidaturilor.

Mandatele lui Dorneanu, Pivniceru și Morar expiră pe 10 iunie, deci, potrivit legii Legea 47/1992, noile numiri trebuie făcute până în 10 mai.

Înțelegerea din cadrul coaliției de guvernare ar fi ca PSD să facă nominalizarea din partea Senatului, iar PNL din partea Camerei Deputaților.

Singura candidatură anunțată oficial până acum este cea a judecătorului Cristi Danileț, care este propunerea USR.

Este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independența Justiției și a rezistat în fața presiunilor și abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiția. CCR are nevoie de un judecător liber, independent și pro-european, nu de Valer Dorneanu, omul propagandei Sputnik”, scrie USR pe Facebook.

Anterior, Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană l-a propus pe Cristi Danileț, după ce acesta a scris pe Facebook că nu ar spune „nu” dacă ar primi o propunere pentru un post la CCR.

În interiorul marilor partidele au circulat mai multe nume care ar dori funcția de judecător la CCR, dar pe ultima turnantă se pare că au intrat Robert Cazanciuc (senator PSD), Daniel Fenechiu (deputat PNL), Iulia Scântei (sentoare PNL), Bogdan Licu, adjunct al procurorului general, propunere a PSD, susținut de Marcel Ciolacu, din informațiile Europei Libere.

Președintele Klaus Iohannis se pare că se va orienta spre consiliera de la Departamentul Constituțional Legislativ, Mihaela Ciochină, potrivit surselor Europei Libere.

Judecătorilor CCR Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și Daniel Morar le expiră mandatele anul acesta. În locul lor Camera Deputaților, Senatul și președintele vor numi alți judecători. Se va shimba echilibrul de forțe în CCR în noua conjunctură politică?

De ce a fost abandonată depolitizarea CCR

Problema majoră a acestor numiri este că politizarea Curții Constituționale, atât de des criticată de toate partidele în ultimii ani, se menține. O inițiativă legislativă a PSD, semnată de Marcel Ciolacu și Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la CCR, acum deputată, prevedea ca noii judecători să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani de zile.

Legea a trecut tacit prin Camera Deputaților la începutul acestui an, dar a fost abandonată la Senat. Motivul? Nu a mai fost susținută nici de PSD, nici de PNL după formarea noii coaliții de guvernare, aceasta deși ambele partide clamau anterior stringența depolitizării CCR.

De fapt, a dispărut miza schimbării echilibrului de forțe la Curtea Constituțională. PNL și șeful statului puteau spera în vechea formulă a coaliției de guvernare PSD-USR-UDMR să obțină toate cele trei poziții de judecători la CCR, pentru că dețineau majoritatea și la Camera Deputaților, și la Senat. Intrarea PSD la guvernare a făcut ca acest lucru să iasă din discuție.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *