Skip to content
Politică

CCR: Sesizarea privind modificările la Legea concurenţei, discutată pe 3 iunie

Inquam Photos / OCtav Ganea

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute, pe 3 iunie, sesizarea USR şi PNL asupra modificărilor aduse Legii concurenţei şi modului de alegere a conducerii Consiliului Concurenţei, au precizat marţi, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Pe 9 aprilie, USR anunţa că sesizează Curtea Constituţională, împreună cu PNL, pentru legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei 21/1996.

„Legea, în forma propusă de PSD, elimină preşedintele României şi Colegiul Consultativ din procedura de numire a Plenului Consiliului Concurenţei. Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei era format, până acum, din reprezentanţi ai mediului universitar, mediului de afaceri şi din reprezentanţi ai asociaţiilor care promovează drepturile şi interesele consumatorilor, răspunzând cerinţelor de imparţialitate şi claritate necesare pentru conducerea unei astfel de autorităţi administrative autonome”, arăta USR, într-un comunicat de presă transmis  de agerpres.

Potrivit USR, forma propusă şi adoptată de PSD şi „de cei care gravitează în jurul PSD” reprezintă „un atac frontal” la adresa unei instituţii independente. „Controlând acest organism, PSD vrea să-şi protejeze grupurile de interese şi să aprobe, aşa cum a mai făcut-o, ajutoare de stat pentru firme care cotizează la partid. De asemenea, nu putem trece cu vederea scoaterea preşedintelui din procesul de numire al unei instituţii care trebuie să fie independentă. Consiliul Concurenţei trebuie să rămână independent de orice ingerinţă politică”, declara senatorul USR George Dircă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *