Skip to content
Politică

CCR taie macaroana opoziției pe o temă sensibilă privind deținuții

danielfenechiu.ro

Curtea Constituțională a României (CCR) taie macaroana opoziției pe o temă sensibilă cu privire la deținuți.

CCR a respins miercuri ca neintemeiata sesizarea opozitiei pe proiectul de modificare a Legii executarii pedepselor, scrie Ziare.com, amintind că 51 de deputati PNL si USR au reclamat ca modificarile sunt neconstitutionale și că ele transforma legea, de fapt, intr-o gratiere mascata.

Legea 254/2013 privind executarea pedepselor a primit mai multe amendamente pe parcursul ei in Parlament. Unul dintre ele elimina obligativitatea supravegherii vizuale a detinutilor in timpul efectuarii convorbirilor telefonice, pe motiv ca sistemul de comunicatii din penitenciare va fi schimbat, permitand amplasarea telefoanelor in celule, ceea ce va face impractica aplicarea legii in actuala forma.

Alt amendament adoptat de deputatii juristi prevede ca persoanele care renunta la remuneratia pentru munca prestata in penitenciar vor putea beneficia de zile libere suplimentar. Astfel, se ofera sporuri suplimentare pentru eliberare detinutilor care presteaza munca remunerata, neremunerata si pe timp de noapte.

Fata de legea in vigoare, detinutii care presteaza munca remunerata vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de munca (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, fata de legea in vigoare), detinutii care presteaza munca neremunerata vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite fata de legea in vigoare), iar detinutii care muncesc pe timp de noapte vor avea doua zile reduse dintr-una muncita (un plus de 15 zile la 30 de nopti lucrate fata de legea in vigoare).

Un amendament depus de deputatul UDMR Marton Arpad prevede posibilitatea „cumpararii” de zile libere in plus, prin renuntarea la remuneratie. Astfel, in forma actuala a legii, un detinut care desfasoara munca remunerata primeste 40% din venit, iar 60% va merge catre penitenciar. Potrivit amendamentului, daca detinutul renunta la 40% din remuneratie, respectiv cota care ii revine potrivit legii, poate fi incadrat la capitolul „munca neremunerata”, unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.

Pe 16 mai, 27 de deputati USR si 24 de la PNL au semnat o sesizare de neconstitutionalitate a proiectului de lege, invocand faptul ca nu a fost respectat principiul bicameralismului si ca reprezinta o gratiere mascata. Semnatarii sesizarii au sustinut ca principiul bicameralismului a fost incalcat pentru ca proiectul a fost substantial modificat fata de forma primita de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente. De asemenea, este invocata incalcarea principiului securitatii juridice, deoarece definirea conditiilor necorespunzatoare de detentie este contradictorie in interiorul legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *