Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce a câștigat România prin prezența în teatrele de operațiuni, alături de americani. Dan Dungaciu: Ne-am dus acolo, dar n-am știut de ce

Inquam Photos / George Călin

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, a declarat la „Puterea Știrilor” că România nu a fost capabilă să cuantifice avantajele participării militare de partea Forțelor Multinaționale la Războiul din Irak, în 2003.

„Sentimentul pe care multă lume îl are, inclusiv eu, este că în 2003, când România s-a dus în Irak, n-a prea știut de ce se duce, care sunt consecințele după prezența românească, nici în termeni politici, nici în termeni economici, doar în termeni militari. Dar nici măcar prezența militară română, soldatul american umăr la umăr cu soldatul român, nu a fost valorizată în America așa cum ar fi trebuit”, a declarat Dan Dungaciu.

Analistul precizează că a derulat cercetări împreună cu o companie americană privind statele care ar trebui să fie incluse în programul Visa Waiver, care au relevat date ”absolut remarcabile”.

„În cadrul cercetării, americanii au fost întrebați care sunt statele care ar trebui să fie incluse în programul Visa Waiver, iar pe primele locuri se clasificau cele care au o politică alături de America și statele care și-au trimis soldați să lupte alături de soldații americani. România se califică cel mai bine pentru asta și asta se vedea în sondaje, cercetări sociologice. Noi nici măcar acest tip de prezență, printr-o campanie publică în SUA, la deputați, congresmeni, senatori, la cei care votează includerea sau neincluderea unui stat în programul Waiver, nici asta nu s-a făcut până la capăt. E un început de campanie în SUA pe tema asta, dar, din păcate nu e făcut consistent și până la capăt”.

Cu câteva excepții, ţările Uniunii Europene nu sunt supuse regimului de vize pentru America. Există așa numitul Visa Waiver Program (VWP) sub legislaţie a Congresului. Această legislaţie a fost dezvoltată prin Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act (2012) a legislativului federal, sub autoritatea Departments of Homeland Security (DHS), permiţându-se cetăţenilor unui număr de ţări să călătorească, în anumite condiţii, fără viză, în SUA. Aceste ţări sunt admise în VWP.

Nici așa nu am fructificat prezența noastră în teatrele de operațiuni alături de americani, în Afganistan și în Irak. În sensul ăsta spun că noi ne-am dus acolo, dar n-am știut de ce. Deci dacă ne ducem a doua oară, măcar să știm de ce, pentru că deplasarea în contextul de acum are conotații strategice și politice incomparabil mai complicate decât acum 16-17 ani, sau în timpul marii invazii din 2003 și lucrul ăsta cred că decidenții noștri ar trebui să îl înțeleagă foarte profund. Suntem complet în altă logică și dacă gândim cu criteriile sau cu normativul de acum 10 ani, nu facem decât să ratăm”, a declarat Dan Dungaciu, la „Puterea Știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *