Skip to content
Politică

Ce a decis Guvernul privind reducerea pedepselor pentru deținuții „scriitori”

Ce a decis Guvernul privind reducerea pedepselor pentru deținuții „scriitori”?

Astfel, Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende până la 1 septembrie anul acesta aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice.

„Guvernul a adoptat astăzi o suspendare a acestui articol până la data de 1 septembrie anul curent. Ştiu că în formula afişată pe site ordonanţa de urgenţă vorbea despre abrogare. S-a ţinut cont, în şedinţa de Guvern de astăzi, şi de punctul de vedere al CSM, care considera că, sigur, articolul ar fi bine să prezinte un mecanism prin care adevăratele lucrări ştiinţifice sau adevăratele elemente de valoare adăugată ştiinţifică pot să constituie în continuare un element de susţinere pentru executorii lor aşa încât să poată beneficia de această facilitate. Dar Guvernul consideră foarte clar că, în momentul acesta, s-a făcut un abuz de drept în utilizarea excesivă a acestei prevederi. Până la constituirea unui mecanism, vorbim de o suspendare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a vorbit despre „evoluţia absolut fantastică” a numărului de lucrări scrise în închisoare, „de la nicio lucrare în 2006” la 337 de cărţi scrise anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că Ministerul Justiţiei va coordona un comitet interministerial cu Ministerul Educaţiei pentru a vedea dacă un mecanism de stabilire a caracterului ştiinţific al unei lucrări este fezabil.

Suciu a refuzat să precizeze cine a propus în şedinţa de Guvern ca articolul să fie suspendat şi nu abrogat cum solicita ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

„La nivelul Guvernului, în şedinţa de Guvern, au fost aceste discuţii legate de avizul CSM şi iată că s-a ţinut cont de acest aviz şi decizia este cea de suspendare. Este o decizie asumată de Guvern. Nu cred că este semnificativ să punctăm cine anume a propus-o, pentru că ea a rezultat de fapt dintr-o discuţie care a avut loc în Guvern şi asta a fost formula la care s-a ajuns la un consens”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, potrivit agerpres.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *