Skip to content
Sport

Ce a declarat Nadia Comăneci după ce echipa feminină de gimnastică a ratat calificarea la JO

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică, după ce a terminat pe locul 7 la turneul preolimpic de la Rio, în condițiile în care doar primele patru clasate merg la Olimpiadă.

Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.

Nadia Comăneci, cea care este emblema României şi unul dintre cele mai recunoscute nume ale noastre în străinătate, a vorbit despre eşecul gimnasticii.

„E foarte trist. Îmi pare atât de rău că s-a întâmplat acest lucru, dar, aşa cum tot spun şi eu de ani de zile, aceste rezultate nefaste nu sunt întâmplătoare. Ştiam cu toţii şi am anticipat că într-o zi vom ajunge şi aici. Din păcate acel moment a venit şi după atâţia ani nu vom avea o echipă completă în concursul olimpic. Nu mai avem antrenori, iar cei pe care îi avem îi plătim foarte prost, nu mai avem sportive.

În România, avem aproximativ 100 de gimnaste, în timp ce în Statele Unite sunt vreo 4 milioane de copii care fac gimnastică. Avem vreo cinci-şase cluburi de gimnastică. În State, sunt 2.500 de cluburi. Din păcate, sportul în România a rămas pe loc, de aici şi rezultatele catastrofale din ultima vreme.

În primul rând nu trebuie să pierdem vremea căutând vinovaţi, nu trebuie să dăm vina pe antrenori sau sportive. Aceasta este situaţia şi ar fi util să vedem ce avem de făcut de aici înainte, pentru că este foarte mult de muncă. În ultimii ani s-au ridicat multe ţări în gimnastică, acest lucru nu trebuie să ne sperie, ci dimpotrivă să ne mobilizeze.

Avem nevoie să o luăm de la zero, să reconstruim gimnastica românească pe baze noi, pentru că în acest acest moment există o mare distanţă între noi şi ceilalţi. Avem nevoie să regândim sportul de masă. Speranţa există! Doar dacă ne gândim că şi în aceste condiţii, gimnastele noastre au reuşit evoluţii promiţătoare în ultimii ani, când am reuşit să ne batem de la egal la egal cu marile puteri, ba chiar să visăm la noi preformanţe olimpice.

Noi, românii, avem gimnastica în sânge, nu putem să ne plângem de milă, ci să căutăm o strategie viabilă, să începe să investim. Sportivii români au talent, au dorinţa de a reuşi, muncesc mult. Când noi am intrat acum 30 de ani pe piaţă şi toată lumea se întreba cine suntem, secretul a fost unul singur: am muncit mai mult ca ei. Muncă multă şi seriozitate, aceasta este cheia reuşitei…”, a spus Nadia Comăneci, citată de realitatea.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *