România este ‘o țară sigură și stabilă politic și economic’, orientată către investiții și reforme, a afirmat, marți, prim-ministrul Marcel Ciolacu la o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale, care a avut loc la Palatul Victoria.
‘Țara noastră este pilon regional de securitate și stabilitate economică pentru Europa și pentru Parteneriatul Strategic cu SUA. Vom continua să punem în aplicare reformele asumate prin PNRR și prin obiectivul nostru de aderare la OCDE. Avem încredere că rezultatele acestor reforme vor însemna o mai bună colectare a fondurilor la bugetul de stat, servicii medicale și de educație de mai bună calitate, energie mai accesibilă pentru oameni și infrastructură de transport modernă. Considerăm Banca Mondială partener al obiectivelor noastre și ne bazăm în continuare pe finanțarea și expertiza oferite de acest grup’, a afirmat Ciolacu, citat într-un comunicat al Guvernului.
El a adăugat că restructurarea aparatului bugetar și reorganizarea administrativ-teritorială fac parte din pachetul de priorități guvernamentale pentru perioada următoare.
În cadrul întâlnirii au fost analizate proiectele din domeniile sănătății și managementului situațiilor de urgență dezvoltate în parteneriat.
‘Este vorba despre construirea a trei centre de mari arși – la Timișoara, București și Târgu Mureș, finalizarea a 12 centre de radioterapie pentru pacienții oncologici, dezvoltarea și modernizarea serviciilor de terapie intensivă și primiri urgență, precum și a infrastructurii necesare intervențiilor în cazul situațiilor de urgență’, se precizează în comunicatul citat.
Șeful Executivului a menționat, totodată, că, în bugetul pentru acest an, Guvernul a alocat un volum ‘record’ pentru investiții, respectiv peste 150 de miliarde de lei.
‘Susținem în continuare dezvoltarea infrastructurii, sectoarele agricol, industrial și construcții. Mergem mai departe cu proiectele de îmbunătățire a serviciilor medicale, din domeniul energiei. Pe lângă fondurile europene, cele alocate de la bugetul de stat, consider că o soluție viabilă este parteneriatul public-privat’, a punctat Marcel Ciolacu.
Reprezentanții Băncii Mondiale au salutat planul de reforme al Guvernului și atenția acordată investițiilor, menționând că România este partener puternic și rezilient, se susține în comunicat.
‘Am încredere că împreună vom continua să implementăm proiectele aflate în derulare și vom extinde portofoliul cu noi investiții în energie, tranziție verde, infrastructură și alte domenii cu potențial de creștere’, a afirmat Eugene Rhuggenaath, director executiv al Grupului Banca Mondială, conform comunicatului.
De asemenea, reprezentanții Băncii Mondiale au apreciat sprijinul oferit de România Republicii Moldova și Ucrainei, precum și contribuția la asigurarea stabilității în regiune.
Delegația guvernamentală și cea a Băncii Mondiale au agreat un mecanism de lucru cu întâlniri mai frecvente în perioada următoare, precizează sursa citată.
Alături de premierul Marcel Ciolacu la întrevedere au participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Cancelariei prim-ministrului, Radu Oprea, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News