Skip to content
Justitie

Ce a discutat ministrul Justiției cu ambasadoarea Franței. Noi precizări despre desființarea Secției Speciale

Inquam Photos / George Calin

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, luni, cu Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, context în care au discutat, printre altele, despre desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), modificarea Legilor justiţiei şi a Codului penal şi Codului de procedură penală.

Potrivit unui comunicat al MJ, ministrul Predoiu a reiterat susţinerea obiectivelor actualei preşedinţii franceze a Consiliului UE, în special combaterea discursului motivat de ură, dialogul dintre curţile constituţionale şi CJUE, modernizarea sistemelor judiciare şi protecţia mediului prin măsuri de drept penal. În acelaşi cadru, a confirmat şi participarea la Reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei, programată a avea loc la Lille pe 4 februarie.

Cei doi oficiali au apreciat ca fiind foarte bună colaborarea dintre cele două state atât în materie civilă, cât şi în cea penală, dar au subliniat necesitatea consolidării activităţii echipelor comune de anchetă, în special în dosarele de criminalitate organizată. Ministrul Justiţiei a amintit că a convenit cu omologul francez o întâlnire bilaterală, la Paris, în cursul lunii martie, pentru a discuta aspecte de interes pentru sistemele judiciare din ambele state, cum ar fi digitalizarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, protecţia victimelor infracţiunilor, dar şi sprijinul Franţei pentru o corectă evaluare a rezultatelor din teren obţinute de România de-a lungul anilor în cadrul MCV, în perspectiva intrării României în cadrul unei monitorizări unice, alături de toate celelalte state membre UE, în cadrul Mecanismului Rule of Law”, se precizează în comunicat.

De asemenea, arată sursa citată, au fost abordate şi subiectele aflate pe agenda Ministerului Justiţiei, relevante din perspectivă MCV: desfiinţarea SIIJ, modificarea Legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Preşedinţia Franceză survine într-o perioada cheie în care Ministerul Justiţiei va relua şi accelera reformele în domeniul judiciar, în primul rând pe proiectele urgente şi rămase nesoluţionate în 2021, respectiv desfiinţarea SIIJ, adoptarea Legilor justiţiei şi a modificărilor la noile Coduri penale. Priorităţile preşedinţiei franceze sunt de mare interes pentru Ministerul român al Justiţiei, vom continua cooperarea intensă pentru combaterea transfrontalieră a crimei organizate şi a traficului de persoane, inclusiv protecţia victimelor. Salut preocuparea şi iniţiativa franceză în domeniul combaterii discursului bazat pe ură, xenofobie şi antisemitism. Este, de asemenea, de mare interes pentru noi iniţiativa franceză de a sprijini şi organiza, printr-o primă conferinţă la Paris, în luna februarie, dialogul dintre curţile constituţionale şi CJUE, în contextul recentelor jurisprudenţe apărute pe tema interacţiunii dintre dreptul european şi dreptul naţional, o armonizare a viziunilor fiind posibilă, în opinia noastră, pe baza unui dialog structurat şi constructiv„, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul întrevederii, citat în comunicat.

Precizăm că ministrul justitiei, Cătălin Predoiu, susținea zilele trecute că Secția Specială va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare, și că nu va exista un SIIJ 2.0, adică o alta secție care sa ii preia atribuțiile. În prezent, a spus el, se lucrează la o formula care sa fie acceptata de coaliție si de către CSM. „Lucrăm la o formulă tehnică, care sa fie agreata, pentru ca sunt mai multe obstacole. Primul este obstacolul politic pentru ca trebuie acordul coaliției de guvernare. Al doilea obstacol este CSM”, a declarat vineri Predoiu. El a spus ca nu va merge in Parlament cu un proiect care sa nu fie avizat pozitiv.

Noua coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR și-a fixat termen 31 martie anul viitor pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cerință a Comisiei Europene, prin MCV. Potrivit programului de guvernare scris de PNL-PSD-UDMR, în locul SIIJ însă se va înființa o altă structură.

Desființarea Secției Speciale a constituit unul dintre punctele importante de blocaj în negocierile dintre PNL, PSD și UDMR, în condițiile în care fiecare formațiune susținea o poziție diferită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *