Pe 29 iulie s-au împlinit 3 ani de la un moment care a marcat politica ultimilor ani. În 2012, Uniunea Social Liberală, condusă de Crin Antonescu –președinte PNL și de Victor Ponta – președinte PSD, au inițiat suspendarea lui Traian Băsescu din funcția de Președinte al României. Deși în urma votului Traian Băsescu a rămas în funcție, susținerea populară pe care a avut-o USL pentru demiterea fostului președinte a fost una care a întrecut orice așteptări.
7,4 milioane de români au votat pe 29 iulie 2012 împotriva lui Traian Băsescu, însă acest număr de voturi nu a fost suficient pentru a întruni cvorumul de 50+1% din cetățenii aflați pe listele electorale. Totuși, raportând votul negativ înregistrat de Traian Băsescu la numărul de voturi care au dus la alegerea sa în 2009, se vedea clar o diferență uriașă.
Pentru Uniunea Social Liberală, votul din iulie 2012 a fost, deopotrivă, un succes, dar și un eșec. Succesul a fost dat de numărul record de oameni care au votat împotriva lui Traian Băsescu, înregistrându-se atunci cel mai mare vot popular negativ împotriva unui lider politic. Eșecul era reprezentat de faptul că USL nu și-a atins principalul obiectiv – înlăturarea lui Traian Băsescu.
Referendumul din 2012 a anunțat cea mai importantă victorie a unei alianțe politice de după 1990. Scorul de peste 60% înregistrat de USL sub conducerea lui Ponta și Antonescu a asigurat continuarea guvernării de USL și după parlamentarele din decembrie 2012. Uniunea avea toate premisele unei guvernări liniștite: majoritate clară, context economic care devenea tot mai favorabil.
Unde s-a ajuns în politica românească la trei ani de la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu? Evidențele o arată: USL s-a destrămat, conflictele politice au reînceput.
Un lucru la care nimeni nu se aștepta în 2012 era ca una dintre formațiunile componente ale USL să facă un pact cu PDL-ul lui Traian Băsescu. Dar, în 2014, cu 3 zile înainte de împlinirea a 2 ani de la referendum, adversarii de altădată și-au dat mâna. Mai exact, pe 26 iulie, PNL-ul vechi, ajuns între timp sub comanda lui Klaus Iohannis, a fuzionat cu PDL-ul lui Traian Băsescu, aflat sub comanda lui Vasile Blaga.
Dacă în privința partidelor vedem că acestea au creat doi poli importanți, PSD – stânga și PNL – dreapta, cele două formațiuni consolidându-se drept principalele partide ale României, lucrurile nu stau deloc bine pentru cei doi lideri din 2012. Crin Antonescu, cel care a fost interimar în perioada suspendării lui Traian Băsescu, mai este în politică doar cu numele, el ieșind complet din prim-planul războiului politic. Partenerul său, Victor Ponta, deși a rezistat până acum în fruntea Guvernului, nu o duce deloc bine. Acesta a renunțat, la fel ca Antonescu, la șefia partidului, iar scaunul său de prim-ministru se clatină.
La 3 ani de la suspendarea lui Traian Băsescu, atât Antonescu, cât și Ponta au pierdut conducerea partidelor. Aceștia au fost înlocuiți de cei care au stat în spatele lor în 2012. Iar în privința celor doi, vedem că suferă, așa cum spunea și Ion Cristoiu, de același sindrom: ambii spun că au renunțat la funcțiile deținute pentru că au obosit. Cum este oare posibil ca doi lideri de anvergura lui Ponta și Antonescu să obosească?
Ce face în schimb Traian Băsescu? Probabil că cel mai bine din toată nebunia creată de referendumul din 2012 a ieșit tocmai Traian Băsescu. Acesta a revenit în jocul politic în decembrie 2012 prin semnarea pactului de coabitare și a rămas în prim-planul politicii chiar și până astăzi. Fostul președinte și-a dus mandatul până la capăt, concluzionând astfel eșecul USL în atingerea principalului obiectiv – înlăturarea lui Băsescu înainte de termen.